Sophia Jarl (M) om budgetförslaget

Att hävda att sänkta skatter urholkar välfärden är socialdemokratisk skrämselpropaganda tycker oppositionsrådet Sophia Jarl (M).

Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) tycker att det bästa i budgetpropositionen är de sänkta arbetsgivaravgifterna för företag som anställer unga och långtidsarbetslösa.

Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) tycker att det bästa i budgetpropositionen är de sänkta arbetsgivaravgifterna för företag som anställer unga och långtidsarbetslösa.

Foto: Calle Slättengren

Norrköpings kommun2019-09-18 17:02

För Norrköping innebär välfärdsmiljarden en tilldelning på omkring 48,5 miljoner kronor. Sophia Jarl (M) säger att hon tycker att generella statsbidrag är tudelat.

– I den ekonomiska kris som kommunen befinner sig i är 50 miljoner förstås välkomna pengar inför 2020. Samtidigt är det problematiskt att Norrköpings kommun blivit så enormt beroende av dessa statsbidrag, anser hon.

När kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) tycker att det behövs fler statsbidrag för att klara välfärden samtidigt som inga fler skattesänkningar genomförs, håller Sophia Jarl med om att kommuner som Norrköping är beroende av statsbidragen.

– Men det systemet kan man ifrågasätta. Staten blir allt rikare medan kommunerna samtidigt blir allt fattigare. Det vore bättre med ett system där kommunerna fick behålla en större del av intäkterna.

Som moderat är hon säker på att skattesänkningar och sänkta arbetsgivaravgifter leder till att fler får jobb som i sin tur leder till ökade skatteintäkter som kommer välfärden till del. 

– Jag har hört Magdalena Andersson (regeringens socialdemokratiska finansminister red:s anm) gång på gång anklaga moderaterna för att vilja sänka skatterna, men det är typisk socialdemokratisk retorik. 

I budgetpropositionen finns ett förslag om sänkta arbetsgivaravgifter för den som anställer unga och långtidsarbetslösa.

– Sänkta arbetsgivaravgifter är det mest positiva som jag ser det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!