Solrosen ska ge lugn i stressig miljö

När en ny pendeltågsstation snart invigs i Haninge kommun kommer pendlarna att mötas av ett lysande konstverk. Skapat av konstnären Ulla Fredriksson på Vikbolandet.

10 februari 2019 10:00

Det har varit en lång resa för konstnären Ulla Fredriksson från skiss till invigning men nu närmar det sig äntligen.

– Jag blev kontaktad 2015 om den nya pendeltågsstationen Vega och vi var fyra konstnärer som lämnade förslag, säger Ulla Fredriksson. De valde mitt förslag och jag blev förstås jätteglad.

Ulla Fredriksson fick se en modell av den planerade pendeltågsstationen och sedan valde hon att hämta inspiration från sin egen trädgård och stjärnan Vega.

– Jag sitter ofta här i min tänkarverkstad och tittar ut över solrosorna nedanför fönstret och bestämde mig för att utgå från blommornas frökaka, berättar Ulla. Beställarna gav mig helt fria tyglar och när jag presenterade min modell var de positiva.

Beställarna, Trafikverket/Stockholms Lokaltrafik, har gjort flera besök i Ullas ateljé i Konungsunds by. Där har konstnären med stor precision planerat hur 518 armaturer ska placeras för att skapa den solros som ska lysa upp en vägg på 8 x 9 meter.

– Varje lampa representerar ett av solrosens frön och de är indelade i olika grupper och skenets intensitet varierar, förklarar Ulla.

– Min intention är att den som går förbi verket ska få se något som man inte upptäcker vid första anblicken.

Varje glasglobs placering måste vara exakt för att skapa den något vridna form som liknar solrosens frökaka. Konstnären inser att det här har varit komplicerat även för dem hon samarbetar med.

– Min kompanjon och mitt bollplank Anders Mellquist hittar ofta de tekniska lösningarna på mina visioner, säger Ulla och skrattar lite. Vi har börjat monteringen på plats och det är tekniskt avancerat. Väggen ser ut som en ryamatta av kablar.

Kablarna spelar också en roll som en del av verket och de ska se organiska ut och hänga som stjälkar. Elektrikern Bosse Dure från Söderköping är en av dem som jobbar med projektet och ljusteknikern Bertil Göransson har också jobbat med verket.

– Flos solis maior ska vara en ledstjärna för stationen, säger Ulla. Verket hänger över rulltrapporna till perrongerna och jag hoppas att det ska ge lugn i en stressig miljö.

Det lysande konstverket har vuxit fram i traktorverkstaden i Konungsund som Ulla kan använda när fordon inte står i vägen. Nu pågår montering på plats och Vega ska invigas 1 april.

– Efter det måste jag faktiskt hämta andan lite, säger Ulla Fredriksson. Det här har varit ett otroligt intensivt projekt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulla Ericsson