Snart start för vargjakt

På fredag väntas skyddsjakten på den varg som hittills rivit får på sju platser på Vikbolandet börja.

24 augusti 2011 19:19

Under onsdagen hade Länsstyrelsen ett möte med Magnus Hasse, Svenska jägarförbundets ordförande i Östergötland. Han ska under torsdagen tillsammans med Länsstyrelsen utse en jaktledare för skyddsjakten. Hittills har ett femtontal erfarna jägare som jägarförbundets ordförande ansett som lämpliga skyttar valts ut för jakten. Intresset för jakten har varit stor och de som valts ut av Magnus Hasse är främst lokala jägare med erfarenhet och lokalkännedom.

- Han har valt ut erfarna jägare som han känner förtroende för, säger Thomas Modin, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Östergötland.

På torsdagens möte, som äger rum ute på Vikbolandet, där jaktledaren ska utses, kommer även jakten börja planeras.

- De ska ta fram kartor, göra skjutprov och ta fram komradio. De måste få bästa möjliga arbetsro för att komma i gång med jakten, säger Thomas Modin.

Han är den som i första hand vill representera jägarna som själva bett om att få vara anonyma.

- Det är ju offentligt det här och de är ju rädda att figurera med namn och bild. Skyttarna vill själva inte bedriva skyddsjakten om inte Länsstyrelsen kan garantera deras anonymitet. De har ställt de kraven, för de vet hur det gått till i dalarna där jägare utsatts för repressalier av de som inte tycker om vargjakt, säger Thomas Modin.

Hur kommer jakten gå till?

-Jaktledaren kommer att placera ut jägarna på de platser och gårdar där vargen tidigare rivit får. Ofta återväder vargen till den plats den en gång ätit sig mätt på. Vargen är misstänkt av sig och väldigt försiktig, så det måste vara lugnt och stilla för att jakten ska bli framgångsrik.

Hur vet man vilken varg man ska skjuta?

- Vi har förmodligen bara haft en varg på Vikbolandet som stått för sju rivningar. Ser man en varg så är det med största sannolik den. Genom att jägarna placeras på de platser där den tidigare varit på är det också med största sannolikhet samma varg som rev får som återvänder dit. Men, man får hoppas att det inte finns fler.

 

Jakten får bedrivas fram till den 8 september enligt Naturvårdsverkets beslut.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Isabel Diaz Sjöholm