Snart kan polisen undersöka Blå huset

Men utredningsläget är svårt, förklarar polisens utredare.

2 april 2013 14:38

Sent på kvällen den 10 mars kom larmet. Blå huset brann. Timmarna senare hade elden ätit upp hela träfastigheten. Stålskelettet står kvar som ett smärtsamt minne och bevis för det som hände.

Men i slutet av veckan kan den vara borta. En rivningsfirma tog sig under tisdagen en första titt på brandplatsen.

– Det mesta talar för att de kommer igång i slutet av veckan. Då ska vi vara med, säger Per Larsson, som ansvarar för polisens tekniska undersökning.

Den har dröjt i väntan på att försäkringsbolaget skulle anlita ett företag som kunde genomföra rivningen. Nu hoppas polisen på en första undersökning av huset under torsdag eller fredag.

Men det ska mycket till om något avgörande ska hittas. Tre veckor efter branden ryker det fortfarande på vissa ställen i de förkolnade resterna. Om det funnits några avgörande spår eller ledtrådar i huset tidigare finns det färre av dem nu.

– Det vi kan leta efter är brandfarliga ämnen eller vätskor, men mycket har redan förångats eller brunnit upp. Chansen att vi hittar något avgörande är liten, säger Per Larsson.

Utredningsbefäl Peter Aronsson hoppas ändå att polisens kriminaltekniker kan hitta något värdefullt.

– Vi kan inte ge upp än. Ett litet halmstrå från kriminalteknikerna kan göra att jag hittar ytterligare ett halmstrå i ett förhör till exempel. Eller tvärtom. Ett strå kan ta oss framåt i utredningen, förklarar han.

I mitten av mars vädjade polisen till allmänheten om fler tips och fick snart gehör.

– Inget tips har tagit oss närmare en lösning, men flera av dem har gjort att vi kunnat hålla fler förhör. Vi hoppas fortfarande att andra människor som vet något hör av sig till oss.

Teknikerna är skeptiska, ändå hoppas ni på ett genombrott av dem. Det känns inte så vidare hoppfullt...

– Nej. Det är klart att läget är svårt när vi har en så pass komplicerad undersökningsplats. Vi utreder det som en mordbrand, men vi är öppna för att också ett tekniskt fel kan ligga bakom. Vi jobbar på. Och hoppet är ju det sista som överger människan, som det heter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emil Jakobsson