Skulle bada – nu måste han gömma bilen

Det som skulle bli ett vanligt besök på simhallen slutade i en id-kapning där en personbil fick en ny ägare.

– Jag äger inte längre min bil. Jag har fått gömma den, berättar den utsatte Norrköpingsbon.

13 mars 2019 18:00

Allting startade i månadsskiftet februari-mars när mannen, som vill vara anonym, besökte Centralbadet i Norrköping för att träna. Under tiden som träningspasset pågick ska någon – eller några – ha brutit sig in i mannens skåp där han förvarade sina värdesaker.

– När jag kom tillbaka var låset uppklippt. Plånbok, körkort och nycklar, allting var borta. Jag blev ganska chockad.

Norrköpingsbon berättar att personal på badet hjälpte honom att leta efter tillhörigheterna och att polisen kontaktades. En brottsanmälan upprättades och mannen spärrade sina kort. Ett nytt körkort hade han redan före stölden beställt, då en liten bit lossnat på det gamla.

LÄS MER: Så kan polisen söka efter tjuven

Det var först några dagar senare som problemen började på allvar. Den utsatte mannen berättar att han reste bort ett par dagar i förra veckan och att han vid hemkomsten, den 6 mars, hittade en avi från Transportstyrelsen i brevlådan. Enligt avin hade ett nytt registreringsbevis till hans bil beställts, och nu fanns det att hämta hos postombudet på en matbutik i Norrköping.

– Men när jag skulle hämta ut det sa de att någon redan hade gjort det. Då förstod jag att något var fel.

Norrköpingsbon tror att bedragaren, med hjälp av det stulna körkortet, kunnat hämta ut det nya registreringsbeviset under tiden som han själv var bortrest.

Teorin strider inte mot hur rutinerna ser ut för att hämta ut brev med Transportstyrelsen som avsändare, menar Postnord.

– Generellt sett skickar Transportstyrelsen den här delen av registreringsbeviset som postförskott, vilket i teorin kan hämtas av ett bud om bådas legitimation visas upp. Jag kan dock inte säga något om det specifika fallet, säger Maria Ibsén på Postnords pressavdelning.

Mannen menar dock att ett fel trots allt begicks i butiken eftersom hans gamla körkort var trasigt och på det viset ogiltigt.

Varför bedragaren beställt ett nytt registreringsbevis fick snart sin förklaring. Handlingen användes nämligen för att byta ägare på bilen – något som mannen fick veta hade skett i slutet av förra veckan.

– Jag är fortfarande helt skakis efter de här händelserna. Nu har jag fått skicka in papper till Transportstyrelsen för att få ägarbytet ogiltigförklarat.

Norrköpingsbon beskriver det han varit med om som mycket obehagligt. Han hoppas nu att polisen ska kunna lösa fallet.

– Man känner sig avklädd när något sådant här sker. De vet ju förmodligen var jag bor och det känns otäckt.

Fotnot: Vi har varit i kontakt med företrädare för matbutiken, som inte vill kommentera händelsen med hänvisning till brottsutredningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Albin Wiman

Ämnen du kan följa