En kycklinggryta puttrar, skolans tre kockar förbereder den cajunkryddade klyftpotatisen samtidigt med det vegetariska alternativet, en svampgryta och så en broccoliomelett.

– Det passade bra för vi hade lite ägg som vi behövde ta tillvara, säger Rickard Kling, kock.

Det är stor skillnad mot hur det var för ett par år sedan, när maten lagades långt från Mosstorpsskolan och hölls varm under tiden den kördes till den barackliknande byggnad som då var skolans matsal. Skolmaten hade inte det bästa ryktet.

Artikelbild

| Kockarna Rickard Kling, Carolina Eriksson och Cecilia Malmros fick nyligen pris för att deras extra insatser för barn och ungdomars hälsa och välbefinnande.

– Ibland gick man bara förbi och kollade på maten utan att äta något, säger Tilda Lundell som går i nian.

2017 byggdes ett par klassrum om till matsal och skolan fick ett nytt kök så att maten kan lagas och brödet bakas på plats.

Skillnaden märktes direkt. Eleverna tyckte att maten var godare och miljön mycket trevligare.

– Nu är maten lika god som restaurangmat, om inte bättre, säger Fredrik Isaksson och jämför med en av Norrköpings mest välrenommerade lunchkrogar.

Artikelbild

| Tilda Lundell, Emma Olovsson och Fredrik Isaksson är eniga om att skolmaten blivit fantastisk sedan den började lagas på Mosstorpsskolan.

Emma Olovsson, som liksom Fredrik går i åttan, säger att numera är hon mätt av skolmaten – hela dagen.

– Jag förstår att vi får i oss mer nyttiga saker, som linser i sopporna till exempel, utan att vi tänker på det. Nu är det så att vi reagerar mer om det skulle saknas något på salladsbordet eller så, säger hon.

Artikelbild

| 60 kilo klyftpotatis går det åt till lunchen med kycklinggryta. Matvete serveras som alternativ till potatisen.

Eleverna får också vara aktiva i val av vilka maträtter som serveras. Sopporna utgår från elevernas önskemål och köket har också ett eget Instagramkonto där eleverna kan rösta fram olika rätter.

Matsvinnet har minskat till nästan ingenting alls.

Artikelbild

| Ekologiskt blandas med konvetionellt, men viktigt är att följa säsongens råvaror. Under vinterhalvåret serveras varken tomater eller gurka.

– Vi försöker laga mat så att det räcker men inte blir över. Vi kastar inte en massa mat utan de rester som blir fryser vi ned och använder i andra rätter eller serverar igen, säger Rickard Kling medan han visar den speciella snabbverkande kyl som används för rester.

– Det i sin tur gör att vi kan spara pengar och servera något extra gott andra dagar, säger Carolina Eriksson, kökschef och kock.

Artikelbild

| Rickard Kling, Carolina Eriksson och Cecilia Malmros förbereder dagens lunch, kycklinggryta med cajunkryddad klyftpotatis.

– Risgrynspuddingen med saffran i, den var jättegod, säger eleverna Tilda, Fredrik och Emma.

Nyligen fick Mosstorpsskolans tre kockar Norrköpings kommuns pris Let´s Create Norrköping 2019, för extra insatser för barn och ungdomars hälsa och välbefinnande. Ett bevis på att de lyckats med sina ambitioner.

Artikelbild

| Carolina Eriksson, Cecilia Malmros och Rickard Kling fick nyligen Norrköping kommuns pris för att deras extra insatser för att främja barn och ungdomars hälsa och välbefinnande.

– Det är inte så vanligt att skolmat får pris så det känns väldigt bra, säger Carolina Eriksson.