Skatteverket: "Det finns tveksamheter här"

De 22 anställda som reste på studieresan till Disneyland och champagnedistriktet riskerar att förmånsbeskattas.

22 november 2018 19:30

– Det finns tveksamheter här, säger Yngve Gripple, rättslig expert vid Skatteverket.

En förmånsbeskattning betyder att hela eller delar av värdet av resan beskattas som om den vore lön. I det här fallet är hela värdet av resan cirka 12 000 kronor per anställd.

När Skatteverket bedömer om ett bolags anställda ska förmånsbeskattas i samband med en resa tas hänsyn till flera faktorer.

– Det finns ingen enkel tumregel. Vi tittar på hela resans upplägg, resmål och varför man åkt just dit. Vi tittar också på vilka anställda som deltagit och vilken nytta de har av studieresan i sitt arbete.

Läs mer: De åkte till Disneyland – för skattebetalarnas pengar

Skatteverket granskar även hur mycket fritid som ingått i resan.

Normalt ska det vara sex timmars tjänstgöring per dag, borträknat resdagarna, för att Skatteverket ska bedöma resan som en del av arbetet och inte beskatta den som en form av betald ledighet.

Bland Louis De Geers 22 fast anställda fanns alla yrkeskategorier med på resan – ekonomer, tekniker, vaktmästare, kockar med flera. Syftet var att dels ta del av Disneylands tematiseringar och kundbemötande, dels att lära mer om champagnetillverkning.

Läs mer: "Självklart att alla ska få åka med"

Tre av den fem dagar långa resan tillbringade gruppen i champagnedistriktet med besök hos tre vinleverantörer.

– Av det du har beskrivit är det mycket allmänna punkter, mycket ledig tid och studiebesök utan något specifikt program på Disneyland. Det finns en del som talar för att det finns en skattepliktig förmån här, säger Yngve Gripple.

– Men det går inte att säga säkert utan att det prövas.

Läs mer: Förklaringen: Därför förlorade de miljoner

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Petersson

Ämnen du kan följa