Planeringen inför Bob Marleys minneskonsert den 11 maj pågår för fullt i Blacka Musiks föreningslokal och entusiasmen är hög. Idéerna flödar och det diskuteras vilt. Vilka artistbokningar ska göras? Hur ska området se ut? Vem plockar skräp och fyller på toalettpapper under dagen? De ideellt engagerade i planeringsgruppen brinner för varje fråga, liten som stor. Inget är mindre viktigt.

– Den största utmaningen just nu är att få alla volontärer att räcka till före, efter och under själva festivalen,  säger Johanna Vildeskog som välkomnar alla som vill att engagera sig i festivalen eller föreningen.

Några nyheter till årets festival?

Artikelbild

| Mia Strid

– Vi fick bra feedback på förra årets festival och har tagit till oss av den, så i år ska vi försöka blanda lokala band med fler band utifrån. Om vi lyckas lär vi bli varse.

Blacka musiks mål är att Bob Marleys minneskonsert ska vara en dag fylld av glädje, musik och gemenskap.  Ung som gammal brukar dansa framför scenen, familjer och vänner möts över en picnic i gröngräset samtidigt som musiken flödar ur högtalarna. Flera tusen musikintresserade människor samlas i Skärblacka, för att hylla den legendariska Bob Marley. 

– Ekonomin är också en väldigt stor utmaning, säger Daniella Torres. 

Artikelbild

| Mia Strid

Hyllningen genomförs helt av ideella krafter med stöd från allmänheten, samverkansparter, kommun och sponsorer och utan dessa skulle konserten inte kunna genomföras som den gör idag. Minneskonserten har nästan blivit Skärblackas egen nationaldag. Den gemenskap som skapas under dagen är fantastisk, berättar Daniella.

Drivkrafterna är många, konstaterar Johanna.

Artikelbild

| Mia Strid

– I den här individualiserade världen så är det befriande att jobba ideellt tillsammans med andra för andra. Jag flyttade hit för ett och ett halvt  år sedan och som älskare av reggae är ju Skärblacka och Blacka Musik dessutom lite mytomspunnet. Det är en fin förening med fantastisk historia, att inte vilja stötta eller hjälpa till att förvalta den på något vis hade ju varit knäppt.


Artikelbild

| Mia Strid