Partiledaren Jonas Sjöstedts inledningstal i Hemerycksalen i De Geerhallen fokuserade på att Vänstern ska se till att de högerextrema partierna inte får makten i EU och att det är Vänsterpartiet som är klimatpartiet i den här valrörelsen.

Deniz Butroz, som bor i Norrköping, hamnade på en tredjeplats under omröstningen och har goda chanser att komma in i EU-parlamentet. Hon var glad över att stan visade sig från sin soligaste sida på lördagen.

– Jag är jättestolt över att Vänsterpartiet valt att komma till Norrköping. Många har kommit fram och sagt att de tycker att det är så fint. Det är jättekul.

Artikelbild

| Deniz Butros vill ha en rättvis klimatomställning, där företag, kommuner och staten tar mer ansvar än vanliga människor.

Hon tror sig ha goda chanser att bli EU-parlamentariker.

– Det är valberedningen som har tagit fram listan och jag respekterar den. Sedan hoppas jag att vi kommer att få en person med klimatprofil högt på listan, eftersom vänsterpartiet går till val på att ha en skarpare klimatprofil i valet till Europaparlamentet, säger hon.

Deniz Butros är just nu föräldraledig med sin son som är fem månader, men arbetar annars som energi- och klimatstrateg på länsstyrelsen i Sörmland och är fritidspolitiker i Norrköping. Innan jul var hon med och klimatstrejkade i stan på fredagarna. Hon sitter också med i partistyrelsen.

– Vi behöver en rättvis klimatomställning, som ser till oss vanliga människor. Ofta hör man i debatten att det är vi som ska stå för omställningen. Det är vi som ska köpa elbil och äta mindre kött. Men egentligen görs de stora avtrycken på systemnivå, när kommuner göra stora upphandlingar och när man bestämmer vilken typ av el vi har i våra system. Det är företagen, kommunerna och staten som behöver stå för de stora förändringarna, säger hon.

Artikelbild

| För Deniz Butros är klimatfrågan en ödesfråga.

För Deniz Butroz är klimatfrågan en ödesfråga.

– Vi har 10 år på oss att bli helt hållbara, enligt FN:s klimatpanel. Om vi missar klimatmålen kommer våra ekosystem att drabbas väldigt hårt. Och vi människor är helt beroende av dem. Om man tittar på hur hårt sommarens värme drabbade bönder och oss som bor här i Östergötland och tar det gånger tio får vi konsekvenser som vi inte ens kan förhålla oss till.

Själv var hon höggravid när det var som varmast.

– Det var en pärs och man märker att både äldre och barn drabbas väldigt hårt när värmen håller i sig. På sikt är klimatförändringarna också ett hälsoproblem.