Läs mer: Proffset hjälper dem att klara loppet.

För trion Gun Fredriksson, Christina Kaakinen och Emelie Bergström finns det därmed ingen återvändo. Vi har i ett par tidigare artiklar berättat om de tre som, via en tävling, fått personlig träning och guidning inför starten i Vårruset. Förberedelser som de själva menar har gjort stor nytta.

– Framför allt har jag lärt mig fördelen med att köra intervaller som träning, sa Emelie Bergström.

Artikelbild

| Jennifer Carlsson (i solglasögon) tar täten vid måndagens sista träning inför Vårruset.

– Det gjorde jag aldrig tidigare. Nu har jag kört två intervallpass i veckan tillsammans med en femkilometersslinga. Dessutom har det blivit lite styrketräning och yoga. Jag känner att jag har gjort allt jag kan för att kunna genomföra loppet på den tiden jag vill.

Taktiken?

– Jag kommer att ta rygg på farthållaren för en sluttid på 25 minuter. Det känns bra även om jag aldrig har sprungit med farthållare tidigare.

För Gun Fredriksson handlar det om lite andra förutsättningar. Skador har stört förberedelserna en aning men hon är i alla fall fast besluten om att genomföra Vårruset.

– Jag har ju gjort det förr många gånger. Även om det var ett tag sedan nu, sa hon.

– Jag siktar på att jogga från start och se hur länge det håller. Målet från början var att klara hela banan. Men efter skadan får jag nog tänka om lite. När jag inte kan jogga längre, fortsätter jag med att gå en bit. Träningshjälpen jag har fått har verkligen sporrat mig. Jag har ju börjat jogga igen efter att inte ha gjort det på flera år.

Måndagskvällens löppass inleddes på Drottninggatan i höjd med Söder Tull. Jennifer Carlsson och de andra ambassadörerna tog ut kursen mot Strömparken. Efter lite rörlighetsövningar fortsatte löpningen utmed Strömmen och vidare tillbaka till utgångspunkten. Deltagarna fick därmed så smått prova på bansträckningen som väntar vid det riktiga loppet på torsdagskvällen. En form av genrep helt enkelt.

– Det har varit jättekul att leda de här träningarna, försäkrade Jennifer Carlsson.

– Inte minst för att det har varit en så pass bra blandning på deltagarna. De har också varit fantastiskt duktiga under de här träningsveckorna. Det är stor skillnad nu jämför med när vi började tidigare i våras. Man märker hur de har utvecklats.

Ett 50-tal damer i varierande åldrar fanns med vid måndagspasset. Räkna med att de också står på startlinjen när Vårruset firar 30-årsjubileum i morgon.

Läs mer: På språng mot Vårruset: "Jag har fått många bra tips".