Siffran: Fler valde att turista i Norrköping

Fler har valt att övernatta i Norrköping 2019 än 2018. Reidar Svedahl (L) vill se fler turister – bland annat campare med husvagn.

Reidar Svedahl (L) menar att kommunen kan bli bättre på att ta emot husvagnsturister.

Reidar Svedahl (L) menar att kommunen kan bli bättre på att ta emot husvagnsturister.

Foto: Magnus Andersson, Roland Klinga

Norrköpings kommun2019-09-15 14:00

Totalt har antalet gästnätter på hotell, vandrarhem och i stugor i kommunen ökat med omkring 20 000 under 2019 i jämförelse med 2018. Det visar en undersökning från Statistiska centralbyrån, SCB. 

– Det beror på flera faktorer. Dels har det varit mycket aktivitet med Kolmården, O-ringen, Stadium sports camp och Hugo parkfestival. Men många kommer också och turistar i Norrköping, säger Louise Flygt, kommunikationsdirektör på Norrköpings kommun. 

Vilken nivå bör Norrköping ligga på vad gäller antalet turister?

– Målet är att vi ska öka varje år för att få fler besökare. Det skapar attraktionskraft och arbetstillfällen. Vi vill alltid öka, säger Louise Flygt och lägger till att årets väder också spelat roll.

Kommunalrådet Reidar Svedahl (L) har ansvar för näringslivfrågor och menar att det finns fler faktorer som spelar in. 

– Det beror på att fler svenskar valde att stanna hemma. Svenskarna har blivit fattigare och kronan har blivit svagare mot andra valutor. Då blir det lättare att stanna hemma. Men för personer från andra länder har Sverige också blivit ett billigare land att semestra i. Charterresenärerna har dessutom alltid varit mellan 1,5 och 2 miljoner per år, i år ligger det på 1,7 miljoner. Många tror att vi reser mindre utomlands av klimatskäl, men det beror snarare på att det blir dyrt utomlands, menar han.

Hur ser du på att öka antalet gästnätter i Norrköping 2020?

– Det finns skäl att vara optimistisk. Nästa år har vi också chansen att göra ett bra år. Kolmården drar folk år efter år. Inga Lindström-filmerna drar också tyskar när de får veta att delar av filmerna har spelats in i Norrköping.

Hur kan Norrköping utvecklas som besöksmål?

– Man ser att husvagn har blivit mer populärt och där kan vi bli bättre. Vi är långt ifrån bäst på ställplatser. Människor som söker högklassiga campingar växer. Man vill vara centralt eller att det ska vara lätt att ta sig in i stadskärnan och man vill också ha el och att det ska vara lätt att kasta sopor. 

Reidar Svedahl menar att en större besöksnäring i Norrköping leder till fler arbetstillfällen.

– Vi har många unga som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Besöksnäringen kan vara ett sätt att få sitt första jobb. Det är den industri som man med bra attityd kan lära sig många delar. Det är en chans för de som inte har utbildning att göra en bra karriär. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!