Markus Wiechel (SD) står som nummer tre på partiets valsedel till kommunfullmäktige i Norrköping. Men han är inte längre valbar. Det beror på att han sedan i somras är skriven i Stockholm. Då kan han inte enligt reglerna ställa upp för val i Norrköping.

– Jag vägde det där fram och tillbaka. Men eftersom jag jobbar med utrikesfrågor blev det lättare och mer praktiskt att skriva mig i Stockholm, säger han.

Markus Wiechel säger att han var medveten om att hans möjligheter att kandidera till Norrköpings kommunfullmäktige försvann i och med adressbytet. Men han säger samtidigt att han kommer att fortsätta att följa och vara involverad i vad som händer i kommunpolitiken. Ett sätt för honom skulle kunna vara att skriva sig i Norrköping igen innan valet. Men det är inte aktuellt.

– Jag kommer fortsätta att försöka vara stöd till partiet i Norrköping och jag har trots att jag sitter i Riksdagen kontakt fler gånger i veckan med partiet lokalt.

Ska du kandidera till kommunfullmäktige i Stockholm?

– Nej. Det är inte aktuellt.

Vad händer med de kryss du kan tänkas få?

– Även om det är smickrande om någon gillar mitt arbete och kryssar mig så är det bättre om man lyfter fram någon annan som man uppskattar. Samtidigt, om man kryssar mig ändå, så tillfaller rösten ändå partiet, säger Markus Wiechel.

Enligt SD i Norrköping är det oklart om partiet ens kommer hinna att informera väljarna att Markus Wiechel inte längre är aktuell för en plats i kommunfullmäktige.