SD ökade och får fler platser

Sverigedemokraterna är nöjda med sitt valresultat i Norrköping. Nu hoppas de på några fler poster i bolag och nämnder.

10 september 1918 02:26

– Jag tror att vi har ökat med cirka fem mandat så vi borde får cirka 15 platser i kommunfullmäktige, säger Darko Mamkovic, gruppledare för SD.

– Men procent hit och dit, det viktigaste är hur posterna i nämnder och bolag fördelas och därmed vilket inflytande vi får. Det återstår att se men eftersom vi har fler mandat borde vi få ett starkare inflytande, fortsätter han.

SD hade valt att ha en gemensam valvaka för länet på Konsert och kongress i Linköping. Stämningen på valvakan var dämpad trots att partiet fick fler röster än vid förra valet. Då nästan alla valdistrikt är räknade är Darko Mamkovic nöjd, men många av hans partikamrater hade hoppats på många fler röster och är besvikna.

– Nu sitter jag som på nålar och väntar på att min dator ska komma hit. Då kan jag lägga in alla valresultat och räkna ut hur det ser ut i våra olika kommuner. Vi måste se vilka scenarion som finns och hur makten kan fördelas. Det återstår att se om Lars Stjernkvist från Socialdemokraterna kan sitta kvar, säger Darko Mamkovic.

– Under den kommande veckan får vi se om det blir några politiska samtal med andra partier, från vår eller deras sida. Det kanske blir lite förhandlingar beroende på vilka konstellationer det kan bli, säger Darko Mamkovic.

Han är oklar på hur det blir för honom personligen efter valet om han satsar på kommunfrågor eller regionfrågor.

– Tanken är att jag ska ta över i regionen men vi måste prata ihop oss. Allt beror på hur resultaten ser ut, det finns många varianter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elisabet Bergquist

Ämnen du kan följa