Säpo tar över utredningen

Säkerhetspolisen ska sköta utredningen av misshandelsförsöket mot SD:s Jimmie Åkesson.

5 maj 2014 21:51

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson besökte Norrköping på måndagen för ett torgmöte i Hörsalsparken. Polisen uppgav på sin hemsida att de hade beredskap för att hantera ordningsstörning, protestaktioner och motdemonstrationer om det skulle bli aktuellt. Och snart blev det rörigt. Polisen uppger att cirka 300 personer var på plats i Hörsalsparken. Strax efter klockan 10 avvisades två personer, födda 1989 och 1996, från platsen. Tio minuter senare avlägsnades en person född 1988 från platsen. Enligt uppgifter till NT ska de avvisade ha körts till Stadiumlagret på Ingelsta där de sedan släpptes av och fick gå tillbaka till centrum.

Vid 10.30-tiden greps en 21-årig man på platsen misstänkt för försök till misshandel av partiledaren. Mannen försökte ta sig fram till Jimmie Åkesson men stoppades av polis. Enligt polisens hemsida ska mannen ha försökt forcera avspärrningarna för att försöka ta sig fram till Åkesson, och han ska ha uppgett för polisen att han ville slå partiledaren.

Strax därpå avslutades mötet. Den gripna mannen togs med till polishuset i Norrköping.

Sent på måndagskvällen uppger polisens presstalesman Thomas Agnevik att han tror att mannen har släppts.

– Det där är ett lite speciellt ärende för det skulle handläggas av Säpo, säger han.

Så mycket mer uppgifter om den gripne går inte att få.

– Jag vet väldigt lite. Vi har inte kunnat få reda på någonting om det ärendet, säger Thomas Agnevik.

Är det Säpo som har hållit förhör med mannen eller har det skötts av Norrköpingspolisen?

– Jag vet inte i vilket skede de tog över, men sannolikt har vi skött förhöret och redovisat ärendet till Säpo. Jag tror inte att de hade utredningspersonal tillgänglig i Norrköping.

Stationsbefälet i Norrköping Cecilia Westberg bekräftar att mannen har släppts. Hon berättar att ärendet i övrigt är åtkomstskyddat och att det därför är svårt att få fram uppgifter. Hon kan dock se att förhöret med mannen hållits av förhörsledare från Norrköpingspolisen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Ahnoff