Såg du det mystiska ljusskenet över stan?

Flera läsare har under kvällen hört av sig till NT och vittnat om att de sett ett stort ljusklot över staden med omnejd. Vad var det för något mystiskt som lyste upp himlen?

23 oktober 2015 20:34

– Vi satt vårt uterum som gränsar mot Svinsjön, och plötsligt blev det ett jättesken utanför. Vi tänkte att nu går åskan eller något, men det var som en stor guldboll framför vårt rum över sjön. Det gick väldigt fort, men vi hann se bollen. Sen försvann den i tomma intet, bortåt skogen, säger Eva Svensson, en av personerna som noterat det mystiska fenomenet.

Med anledning av att Skavsta flygplats ligger i närheten av deras bostad, var de först oroliga att det hänt något med ett flygplan. Men strax efteråt lyfte ett plan från flygfältet, så det kunde de utesluta.

– Men det var jättekonstigt, det lyste upp hela vårt rum, säger Eva Svensson.

Moa Eliasson liknar ljusskenet vid en brinnande boll som föll från himlen över Lindö och Elin Fridén på Vikbolandet beskriver det som ett orangefärgat eldklot, vilket rörde sig i mycket snabb hastighet och blinkade till innan det försvann.

Ulf Wigh, som bor på Gamla Övägen, såg också eldklotet.

– Vi hörde en dov smäll och tänkte att det var någon som sköt. Men sen såg vi ett ljusklot över skogen, som en rund självlysande ballong som föll väldigt snabbt. Den föll ner i riktning mot Arkösundshållet. Den var jättestor, ungefär lika stor som en tiokrona som du håller en halvmeter ifrån ögat. Vi såg den bara i några sekunder.

Ulf har en egen teori om vad eldklotet kan ha varit för något.

– Det var säkert en del av en meteorit. När den går in i atmosfären så går den sönder i flera delar. Det var nog en av delarna vi såg. De hade sett någon annan del som slog ner på Öland läste jag just, men det var nog inte samma, fast det är svårt att bedöma.

Flera andra medier rapporterar om fenomenet, som alltså synts i flera delar av landet. Aftonbladet har pratat med Clas Svahn från organisationen UFO-Sverige, som tror att det rör sig om en så kallad "bolid".

– Det låter som en bolid, en stor meteor. Det är en stor rymdsten som har gått in i atmosfären, säger Clas Svahn till aftonbladet.se

Såg du också ljusfenomenet? Har du bilder eller filmer på det? Kontakta oss på tipsa@nt.se .

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!