Så vill de få ordning på Klockaretorpet

Det behövs ett större lokalt engagemang för att få ordning på Klockaretorpet. Det anser bröderna Bashar och Habib Hanna som bott i stadsdelen större delen av sina liv.

1 juli 2016 09:30

LÄS MER: Det här liknar inte de tidigare bränderna.

För drygt en månad sedan köpte Habib Hanna ett radhus i närheten av den parkering där det för en vecka sedan hittades en död man i en brinnande bil. I dag får han nycklarna.

– Det känns så där. Vi är uppvuxna i "Klocket" och jag trivs här. Men hade jag förstått att det skulle bli så här vet jag inte om jag köpt lägenheten, säger han.

Det skiljer två år mellan Bashir och Habib Hanna som är 29 och 32 år. Bröderna är uppvuxna i Klockaretorpet och känner stadsdelen på sina fem fingrar. Idag driver de plåtverkstad ett kvarter från den plats där det brann natten mot torsdagen.

– Det var rörigt när vi växte upp, sedan blev det lugnare och nu har det blossat upp igen, säger Bashar Hanna.

Enligt bröderna finns det flera orsaker till varför det ser ut som det gör, men det är egentligen inte det mest väsentliga. Vad som är viktigare är vad samhället gör för att bemöta det som sker, framför allt lokalsamhället.

– På Axel Swartlings gata där jag bor brann det mycket förut, men sedan vi gått ihop och börjat nattvandra har det lugnat ner sig, säger Bashar Hanna.

Habib Hanna säger att det skulle behövas en större samlingspunkt liknande ett kulturhus eller en större fritidsgård i Klockaretorpet. De senaste årens nedmontering av centrumet har bidragit till ett förfall i området. Och trots att föreningar som Klockartorpet i samverkan, KIS utökat sin aktivitet, tror bröderna att det behövs mer.

– Jag känner de flesta ungdomar här och har ett plåtslageri. Jag skulle kunna erbjuda flera av ungdomarna lärlingsplatser. De skulle ha ett jobb och samtidigt få en utbildning. Det blir en winwin för samhället, och för ungdomarna, säger Bashar Hanna.

– Men för att det ska fungera behövs ett samarbete med kommunen. Och jag vet inte hur det tänker där, säger Bashar Hanna.

– De borde verkligen börja ta det förebyggande arbetet på allvar. Vill man få ordning på det här, i så fall borde man arbeta med de resurser som finns i lokalsamhället. De som känner ungdomarna.

Just nu håller kommunen och polisen på att utforma ett samverkansarbete i Klockaretorpet, ett arbete som ska vara klart till hösten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Wernström