Nytt år. 2018. Hur kommer det att se ut och vad har vi att vänta?

Omöjligt att svara på förstås, men med tanke på läget i världen i allmänhet ska man kanske inte skruva upp förväntningarna för högt. Samtidigt kan ett visst grepp om gårdagen ge en känsla för hur morgondagen möjligen kan gestalta sig. Den "sanningen" motiverade i alla händelser lusläsning av en exakt 100 år gammal NT – utgiven den 2 januari 1918 – som ett startskott för det nya året. Det var snart gjort, NT var inte besinngslöst fullmatad på den tiden.

Men det som skrevs andades optimism och framtidstro. Framför allt över på vilket sätt Norrköping blev större:

Artikelbild

1918. Kommersen av färskvaror i full gång utmed Strömmen.

"För två år sedan inkorporerade vi Östra Eneby, denna gång kom S:t Johannis – låt oss fortsätta nästa år med Borg och året därpå med Styrestad och så vidare. På det sättet skola vi skapa ett helt litet Svearike av Norrköping och dessutom åtminstone en gång på året få tillfälle att samlas till en stämningsfylld och lokal vaknatt".

Så växte Norrköping då. Landvinningarna kan kanske ses som en parallell till dagens intensiva nybyggande. Nu när alla socknar i trakten redan och sedan länge ingår i storkommunen.

Nyårsnatten, när 1917 övergick i 1918, tycks också ha varit rejält uppsluppen i Norrköping trots den bitande kylan. NT sammanfattade:

"Minst halva sta´n var på benen, biograferna belägrades av långa köer, hotellkaféerna fylldes hastigt och samvetsgrannt, mer än ett 10-tal nyårsvakor lockade med olika program, och den publik, som ej fick plats på ovannämnda var ändå så stor att den räckte till för att bilda ett ovanligt livligt folkvimmel på gatorna.

Artikelbild

1918. NT tar ett steg in i framtiden genom att flytta in i det egna tidningshuset på Hospitalsgatan.

Mest unga människor naturligtvis, som tydligen satt sig före att ha så roligt som möjligt".

Men under den glättiga ytan vilade en mörkare vardag. Första världskriget pågick fortfarande ute i Europa. NT rapporterade emellertid att man inom religiösa kretsar i England förutspått att kriget skulle sluta i februari. I dag vet vi att det pågick längre än så och att det inte blev fred förrän den 11 november 1918.

Artikelbild

1918. Villa Flora. En vy som sedan länge har lämnat Södra Promenaden.

Under den fasta vinjetten "Från slagfälten" kunde NT, den 2 januari 1918, berätta både om franska terrängvinster på den italienska fronten och om livlig tysk artelleriverksamhet på den engelska motsvarigheten.

På det lokala planet varnades det för flera prishöjningar under 1918, bland annat på fönsterglas och elektrisk armatur, samtidigt som en fläskransonering tycktes rycka allt närmare. Godståget mellan Mjölby och Norrköping på nyårsaftonen "tappade" ett par vagnar i Kimstad. Större tur hade prins Carl som anlände till sitt sommarresidens på Villa Fridhem med persontåg för att fira in det nya året. Klockan 11:30, helt enligt tidtabellen, var tåget från Stockholm framme. Kanske skulle han avnjuta konsertmästaren Charles Barkes avskedskonsert i Hörsalen?

Artikelbild

Hundra år. NT:s förstasida den 2 januari 1918.

Nyårsvädret 1917–18 var dock bistert. Väl värt att skriva om. Under natten mot nyårsafton drev den starka nordanvinden upp rena snöstormen. NT beskrev målande hur det tjöt i knutarna och yrde upp snö "så att det var mycket vanskligt att taga sig fram på gatorna". Dessbättre bedarrade stormen på eftermiddagen och lockade ut Norrköpingsborna på gatorna för att möta det nya året.

Vad allt detta säger oss inför 2018 är för tillfället oklart. Men att Norrköping fortsätter att växa behöver ingen tvivla på.