Så undviker du matfett i avloppet

Många har varit med om det. Plötsligt är det helt stopp i avloppet. Ofta är det matfett från diskade stekpannor som är boven.

8 januari 2017 17:30

Men det går att undvika, och det är rent av nödvändigt för att skydda ledningar och avloppspumpar från de cementliknande proppar som bildas när matfettet stelnar.

Norrköping Vatten och Avfall uppmanar, via sin hemsida alla invånare, att göra en värdefull insats genom att ta hand om matfettet utan att spola ner det. För det är inte bara du själv som kan drabbas av ditt stelnande matfett. Även dina grannar kan råka ut för stopp.

På hemsidan går det att läsa hur du går till väga; "Torka upp fett och olja med hushållspapper och släng det tillsammans som matavfall, innan du diskar stekpannan eller kastrullen".

Sedan kan du hälla större mängder fett i en behållare, till exempel en använd pappersförpackning med skruvkork eller en plastburk med plastlock. Tänk på att oljan inte får vara varm när du häller den i en plastbehållare. Släng sedan behållaren i de brännbara soporna eller lämna in till returpunkten.

Enkelt?

Om du vill göra det snäppet enklare för dig kan du införskaffa en miljötratt. Med tratten går det enkelt att samla upp det överblivna matfettet för att sedan hälla över det i till exempel ett tomt mjölkpaket med skruvkork. En sådan miljötratt kan du hämta på närmaste returpunkt gratis, men det fungerar lika bra med en vanlig tratt.

Källa: Norrköping Vatten och Avfall AB

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Palm