Så många miljoner kostar nya loggan

4,6 miljoner kronor. Så mycket kostar det för Migrationsverket att byta ut sin logotype – från den bågformade med verkets namn – till ett emblem med spetsiga initialer och en krona i topp.

29 september 2016 09:30

Vi har tidigare berättat om Migrationsverkets planer på att ändra sin logotype. Arbetet med att ta fram en ny har gjorts av en grafisk firma. Resultatet har efter vissa korrigeringar, nu godkänts av den så kallade Riksheraldikern som finns hos Riksarkivet, där bland annat den här typen av ärenden avgörs.

Men att ändra en logotyp är inte gratis. 4,6 miljoner kronor är den beräknade summan som Migrationsverket får betala, enligt färska uppgifter. I den summan ligger bland annat kostnaden för utformningen av den grafiska profilen, liksom byte av flaggor, skyltar, mattor och liknande.

Internt arbete

Migrationsverkets kommunikationsdirektör Mikael Hvinlund är en av dem som varit med i processen kring att ta fram förslag till en nu logotyp. Bakgrunden till förändringen är ett pågående internt strategiskt arbete som började 2015

– Sedan dess har vi jobbat med att stärka vår identitet. Vi upplever att det varit otydligt kring vad vi egentligen sysslar med. Allmänheten blandar i bland ihop vårt uppdrag med det politikerna har beslutat. Det är vi som verkställer besluten och i vårt arbete vill vi nu förenkla och snabba på med ändå behålla rättssäkerheten, säger han och fortsätter:

– Och när det gäller vår identitet har vi också tittat på vår grafiska profil. Vi har velat göra den tydligare och visa att vi är en svensk myndighet, vilket stärker vårt förtroende. Det har inte alltid varit lätt för dem som kommer från olika delar av världen att uppfatta det. Det är här kronan kommer in som en del i loggan.

Bytas ut ändå

Men det handlar om 4,6 miljoner kronor för en ny logga? Vad säger du till dem som anser att pengarna kan användas till något mer nödvändigt?

– Det är klart, att det är enskilt mycket pengar. Men i förhållande till det stora hela, så är det inte så mycket. 1,6 miljoner kronor har det kostat att ta fram den, den övriga kostnaden är för byte av exempelvis flaggor och de måste ju bytas ut ändå med jämna mellanrum. Men självklart ska vi hushålla med statens pengar. Därför har vi också gjort en hel del arbete internt, säger han.

Än har Migrationsverket inte tagit det formella beslutet att byta ut logotypen. När blir det?

– Arbetet påbörjades när vår förre GD Anders Danielsson var på plats. Nu får vi vänta med beslutet tills regeringen utsett en ny. Men verksledningen tycker att det nuvarande förslaget är bra, säger Mikael Hvinlund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ramstedt