Så kontrolleras de inlåsta i häktet

Trots att det finns klara säkerhetsrutiner dog en man i häktet. Nu ska orsaken utredas.

Det var under söndagsmorgonen som personalen på häktet vid polishuset gjorde upptäckten. Den man i 40-årsåldern som suttit häktad i två veckor misstänkt för inblandning i sin treåriga dotters död, påträffades död i sin cell.

Dödsorsaken är fortfarande okänd. Åklagarmyndighetens misstänker i nuläget inget brottsligt och det finns heller inget som tyder på självmord. Men faktum kvarstår – en man avled medan han var under Kriminalvårdens ansvar.

Enligt Lars Widholm, kriminalvårdschef i Norrköping, finns det klara rutiner kring säkerheten för intagna.

– Alla häktade träffar sjuksköterska vid ankomsten för hälsokontroll och bokas vid behov till läkare. Vid ohälsa följs klientens hälsotillstånd upp under häktningstiden.

Vi har i andra artiklar berättat att mannen tidigare haft en missbrukshistorik. Kriminalvården har rutiner för att hantera personer med missbruksproblematik.

– De har rätt till samma vård som andra personer i samhället. De får vid behov träffa sjuksköterska, allmänläkare och psykiatriker.

Kriminalvårdarna som arbetar nära de intagna är utbildade i att hantera akuta tillstånd som första hjälpen. De utbildas i hjärt- och lungräddning.

Om Kriminalvårdarna upptäcker att en klient mår dåligt, vad händer då?

– Då kontaktas givetvis häktets sjukvårdspersonal med en gång.

När en person blir frihetsberövad görs en bedömning av självmordsrisk vid inskrivningen. Den följs upp under hela häktestiden, enligt Kriminalvårdens rutiner.

– Vi bedömer risk för självskadande handlingar och suicid.

Om en person bedöms som suicidal utökas bevakningen. Då ser personalen till den häktade i korta intervaller, en del har tillsyn minst fyra gånger i timmen, medan andra kan behöva sekundbevakning. I de fallen har personalen konstant uppsikt av den häktade.

Med hänsyn till kriminalvårdssekretessen kan inte Lars Widholm kommentera hälsotillståndet för den man som satt häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt vållande till annans död. Kriminalvården har inlett en utredning av dödsorsaken. Parallellt med den har även polisen påbörjat en så kallad dödsfallsutredning.

– Vår uppgift är att konstatera eller utesluta misstanke om brott, säger Calle Jerrhage, förundersökningsledare vid polisen.

Spelar det någon roll att dödsfallet hände i polishuset?

– Vi har separata lokaler, mannen dog i häktet som till hör Kriminalvården. Men nej, den här utredningen skiljer sig inte från våra andra dödsfallsutredningar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa