29-åriga Julia Cabro utbildade sig i Tyskland och jobbade som optiker i flera år innan hon bosatte sig i Sverige. Men när hon kom till Sverige insåg hon ganska snabbt att det kommer att ta flera år innan hon kan utöva sitt yrke.

– När jag var nyanländ läste jag svenska på ett studieförbund och gick på språkcafé flera gånger om dagen. Men jag kände att allting gick för långsamt, säger Julia Cabro.

Julia Cabro tog kontakt med Specsavers i Norrköping och där såg man vilken möjlighet det skulle vara att hjälpa Julia eftersom det kan vara svårt att rekrytera optiker.

Artikelbild

| Speciallösning. Butikschefen Danail Vasilev t h har hjälpt optikerassistenten Julia Cabro på hennes väg mot en optikerlegitimation.

– Jag var ivrig och ville börja jobba snabbt och Specsavers gav mig en jättefin chans. Min arbetsgivare har gett mig chansen att läsa svenska i snabbare tempo och jag hoppas att jag kommer att kunna få min svenska legitimation under våren, säger Julia Cabro.

Julia Cabro måste kunna svenska för att Socialstyrelsen ska validera och godkänna henne som optiker i Sverige. Och då ryckte optikerkedjan in.

– Vi ser till att Julia får läsa svenska i det höga tempo som hon själv önskar, säger Danail Vasilev, butikschef Specsavers i Mirumgallerian Norrköping.

– Hon kommer att få jobb här hos oss så fort hon är klar och under tiden jobbar hon som optikerassistent i butiken. Det är optikerbrist så det är väldigt värdefullt för oss att vi har en rekrytering av Julia klar, säger han.

Artikelbild

| Assistent. 29-åriga Julia Cabro hjälper en kund välja glasögonbågar i Specsavers butik. Snart kan hon få jobba som optiker i butiken.

Julia Cabros modersmål är arabiska och det har också gett butiken i Mirumgallerian fördelar, menar butikschefen. Varje dag kommer arabisktalande kunder som Julia kan hjälpa till rätta.

– Det här är en lösning vi är stolta över och som vi hoppas Specsavers på andra orter kan använda, säger Danail Vasilev. Alla är vinnare på att Julia så fort som möjligt får jobba som optiker.

Artikelbild

| Målmedveten. Julia Cabro längtar efter den dag hon får börja göra egna synundersökningar i butiken där hon idag är optikerassistent.

Julia Cabro längtar efter att få utöva sitt yrke och är glad och tacksam att Specsavers valt att satsa på henne.

– Man måste kämpa hårt och nu är jag väldigt nära målet, säger Julia Cabro och ler.

Att det tar tid att komma ut i jobb för nyanlända är det flera branscher som beklagar och hos branschorganisationen Optikbranschen ser man positivt på den här typen av satsningar.

– Vi skulle kunna sysselsätta många fler optiker och då är det naturligtvis viktigt att titta på hur nyanlända optiker snabbt kan komma i jobb, säger Fredrik Thunell, VD Optikbranschen.

– Det examineras 90 optiker per år i Sverige och vi har uppvaktat politikerna om att vi behöver fler utbildningsplatser. Vi har också föreslagit Socialstyrelsen att det inledande kunskapstestet kan ske på engelska, för att då kunna bedöma det individuella utbildningsbehovet och hur vi som bransch eventuellt kan assistera i språkutbildning, säger han.