"Rosthusen" kan få mindre smickrande pris

Är nedgångarna till garaget på Nya Torget, de så kallade rostlådorna, fulast i Sverige?

17 oktober 2017 17:45

Arkitekturupproret ska utse Sveriges fulaste nya byggnad. En av kandidaterna är vad som kallas rostlådorna på Nya Torget.

På varsin sida om Nya torget står de två husen, inklädda med så kallad cortenplåt. Husen kallas entrébyggnader och innehåller trapp och hiss ner till parkeringsgaraget under torget.

Arkitekturupproret skriver bland annat i sin motivering "Egentligen ville vi nominera hela torget med sina fula vita bunkerbyggen, men i år nöjer vi oss med de två ny-rostade lådorna – som inte fanns med i några visualiseringsbilder utan som bara stod där en dag och chockade sockorna av Norrköpingsborna. Inte ens byggfirman som smällde upp dessa illapassande nedgångar till det nya underjordiska parkeringsgaraget är imponerade av container-estetiken, enligt en artikel i Norrköpings Tidningar: 'Det är vi som har byggt husen men jag kan inte påstå att dom är snygga, säger Tomas Aldén, platschef Sefab.' Resterande förfulning av torget lär vi dessvärre få anledning att återkomma till nästa år."

Lena Fagle, arkitekt hos Semrén & Månsson sade i samma artikel: "Cortenplåten tycker vi är ett naturmaterial som passar väldigt väl med torget och bostäderna som byggs. I bottenvåningen på de tre huskropparna ska det användas en kopparmetallic som kommer gå fint ihop med entrébyggnaderna."

"Plåten har en varm kulör som vi tycker om, säger Lena Fagle. Det som kan uppfattas som brutalt idag kommer att smälta in i helheten", sade hon vidare.

Den 28 november utses vinnare av Kasper Kalkon-priset. Här kan du se alla bidragen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Calle Slättengren