Recepten förnyas av slentrian

På gatan i Norrköping kan man köpa fem lugnande tabletter av märket Xanor för omkring 150 kronor.

23 mars 2010 00:00

Det kan räcka till en start på dagen för den som är inne i missbruk.

 

Tabletterna kan komma från en läkemedelssajt på internet, levererats efter ett samtal till någon lokal leverantör eller komma från den gråzon där tabletter skrivs ut av läkare direkt eller indirekt till beroende och missbrukare.

 

Enligt landstingets egen statistik skrivs det ut dubbelt så mycket Xanor och Alprazolam i Norrköping och resten av östra länsdelen som i Linköping. Uppgifterna rör bara vårdcentralerna. Förklaringen är delvis historisk.

 

- På 1990-talet var det väldigt populärt på psykiatriska kliniken i Norrköping att skriva ut Xanor. Jag tyckte att man var alldeles för frikostig säger Stefan Jonsson, medicinskt ansvarig på Hageby vårdcentral i Norrköping.

 

I östra länsdelen skrivs det fortfarande ut betydligt mer av substansen alprazolam till unga män i åldrarna 20 till 29 år jämfört med centrala och västra länsdelen.

 

Socioekonomiska förhållanden kan vara en tänkbar förklaring. Speciellt för vårdcentralen i Hageby.

 

- Vi har ansvar för en femtedel av Norrköpings befolkning. I området finns många ensamstående som är beroende av bidrag, säger Stefan Jonsson.

 

Mer försiktiga
Statistik är statistik. De unga männen får bara ett par procent av all Xanor och Alprazolam som skrivs ut
i länet.

 

- Men östra länsdelen sticker onekligen ut när det gäller förskrivningen av lugnande tabletter och sömnmedel till unga män. Dessutom har just den förskrivningen ökat med 20 procent de senaste åren när samtidigt all förskrivning av de läkemedlen minskat, säger Mikael Svensson, vid landstingets läkemedelsgrupp.

 

Läkarna har generellt sett alltså blivit mer och mer försiktiga med att skriva ut de narkotikaklassade läkemedlen.

 

- Vi jobbar aktivt med att på alla sätt försöka begränsa opioider, bensodiazepiner och kodeinpreparat. Sådana som är åtråvärda för missbrukare, säger Stefan Jonsson.

 

Hot och smicker
På beroendekliniken fredar sig chefen Lennart Heine mot kritiken.

 

- Jag vill påstå att beroendekliniken aldrig skrivit ut speciellt mycket av preparatet Xanor. För oss har det alltid varit ett dödskallemärkt läkemedel. Inom psykiatrin däremot har det fortfarande inte sjunkit in att det är ett väldigt olämpligt preparat.

 

Skrivs det ut för mycket?

 

- Överhuvudtaget skrivs det ut alldeles för mycket bensodiazepiner, det gäller både psykiatrin och primärvården.

 

Förklaringen, menar Lennart Heine kan vara att, läkarna i en mycket tidsmässigt trång situation möter en pockande patient som med hot och smicker trycker på om att få receptet förnyat.

 

- Det finns patienter som hotar med att ta livet av sig om de inte får mer tabletter.

 

Samtidigt leder tidspressen till att recepten på narkotikaklassade och beroendeframkallande läkemedel förnyas av slentrian.

 

Stort problem
Problemet är så stort att det inte går att peka ut några enskilda, tycker Lennart Heine.

 

- Det är väldigt många kollegor som är alldeles för rundhänta med att skriva ut bensodiazepiner. Sedan, när det gått helt över styr, kommer det en remiss till oss. Då ska vi ta hand om problemet som de omsorgsfullt sytt ihop åt oss. Så går det inte till. Det är alltid den läkare som har skapat problemet som också ska se till att leda patienten ur beroendet.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Petersson