Polisen vill hitta ungdomarna

Polisen synar nu tidigare skadegörelser på Ektorpsskolan för att ringa in mordbrännarna. Och från Vilbergsskolan har man säkrat spår efter gärningsmännen.

18 september 2017 20:54

Läs mer: Kommunen ökar bevakningen av skolorna.

Inom loppet av bara drygt tre timmar på söndagen brann det på två skolor i Norrköping.

Strax innan klockan 16 larmades räddningstjänsten om att det brann i fasaden på Ektorpsskolan. Brandmän från tre stationer kämpade mot lågorna och lyckades också rädda skolan.

– Där hade man tur att det inte tog sig upp till takfoten. Vi rubricerar det som mordbrand eftersom det fanns en risk för att hela skolan skulle ha brunnit ner, säger Calle Jerrhage, förundersökningsledare vid polisen.

Branden hade börjat vid en trappa, vilket snabbt väckte polisens misstankar.

– Det är en plats som man inte kommer åt om man inte klättrar upp dit. Och vi har förstått att den har varit en samlingplats för ungdomar, säger Calle Jerrhage.

Läs mer: Rektorn: "Det är inte våra elever som gjort det här".

Strax efter klockan 19 var det dags igen. Då hade någon tänt eld på bland annat papper vid en luftsluss i entrén till Vilbergsskolans gymnastiksal.

Där gick släckningen lättare och polisen har rubricerat händelsen som skadegörelse, men överväger att skriva av brottet helt. Samtidigt har man upptäckt att någon hade brutit sig in i lokalerna.

– Vi har säkrat spår efter de som har varit inne i skolan, men exakt vad det är vill jag inte kommentera, säger Calle Jerrhage och berättar att brottet rubriceras som olaga intrång.

Trots två skolbränder på bara några timmar ser polisen i nuläget ingen koppling mellan händelserna. Tekniker har undersökt båda platserna och polisen efterlyser fortfarande vittnesuppgifter och andra tips.

Det har även tidigare varit skadegörelse vid Ektorpsskolan. Tittar ni även på de händelserna?

– Ja, absolut. Och vi vill gärna ha den information som väktare och andra har från i somras, om vilka personer som brukar uppehålla sig på platsen, säger Calle Jerrhage.

Läs mer: "Våra väktare vet vilka de här personerna är".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Johansson

Ämnen du kan följa