Polisen ska öka sin närvaro i Klocket

Efter den senaste tidens stenkastning mot polis och väktare i Klockaretorpet prioriterar polisen området.

11 maj 2016 20:48

– Vi kommer att finnas och synas mer i området. Idag har vi trafikkontroll i Klockaretorpet. Det är ett område som det varit oroligt omkring, säger Carl Landström, gruppchef för områdespoliserna i Norrköping.

För drygt en månad sedan, på kvällen den 4 april, möttes polispatrullerna av stenkastning när de larmats ut till Klockaretorpet sedan flera boende hade ringt polisen och uttryckt oro för att ett bråk höll på att blossa upp. I måndags var det var det vaktbolaget Larm Assistans som utsattes.

Polisbil slogs sönder

Men det är inte det enda som hänt. Carl Landström berättar också om att de hittat förråd med sten på ett tak, om öppen drogförsäljning och om att en polisbil blev sönderslagen när den parkerats för att poliser skulle fotpatrullera i området.

– Sedan den händelsen har vi ökat synligheten och det är efter det som väktare kommit till, säger Carl Landström.

Polisen vet vilka de ledande figurerna i området är.

– Som jag förstått det är de över 18 år och tillhör ett gäng. Det verkar som de blir störda över polisens och väktarnas närvaro i området.

Lennart "Nenne" Carlsson är församlingspedagog i Svenska kyrkan i Klockaretorpet. Han har bott i stadsdelen i 35 år och känner många av ungdomarna som hänger i Klockaretorpets centrum på kvällarna.

– Jag tror att det är frustrerade ungdomar som kastar sten. De har nu fått en naturlig mötesplats på Café Klockrent och det känns tyvärr som det blivit ett tillhåll, men Alexander Mourad som driver det är väldigt bra, säger Lennart "Nenne" Carlsson. Han välkomnar områdespolisernas ökade närvaro. Men han önskar också att det fanns fältassistenter i området.

– Det behövs vuxna personer med kompetens för att vi ska kunna möta ungdomarna på rätt sätt.

"Trakasserar oss"

På Café Klockrent träffar vi Alexander Mourad som startat och som anställd driver stället som påminner om ett vardagsrum. Han bjuder på kaffe och ger sin bild av Klockaretorpet, där han vuxit upp och gärna vill stanna.

– Det är tråkigt när det händer sånt här. Det gör att många får en dålig bild av Klockaretorpet.

Men han delar inte alls Lennart "Nenne" Carlssons bild av att caféet blivit ett tillhåll, däremot tycker han att det är synd att det planerade gymmet och studion dröjer.

Flera av de unga killarna runt omkring är betydligt mer frustrerade över att inget händer och är förbannade på polisen.

– De är välkomna om de inte bara kommer ut och trakasserar oss, säger en anonym kille.

Han kan inte förstå att caféet inte ska fortsätta som nu.

– Det känns som vi byggt upp det här. Det känns som ägarna bara tänker på pengar, säger han.

Mattias Josephson, på Idéfabriken, bekräftar att caféet blivit för dyrt.

– Det har blivit mycket dyrare än vi trodde, men jag tycker också att ungdomarna är dåliga på att ta ansvar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
PetronellaUebel