- I den bästa av världar skulle "rätt folk" bli kvar i arresten, för det skulle leda till en mycket positiv stämning i Norrköping, säger Robert Kalmendal, chef på narkotika- och underrättelseenheten vid Norrköpingspolisen. Om de som har ledarpositioner i kriminella nätverk kommer ut, då kan det bli en förhöjd hotbild igen.

Robert Kalmedal menar att efter skottlossningen i tisdags ökade hotbilden, men sedan dess har den legat på en jämn nivå. Polisen har varit i kontakt med de två nätverken som uppgörelsen stod emellan, men ingenting har framkommit som tyder på att hotbilden i Östergötland kommer att eskalera.

Upprört initialt
- Det blir alltid upprört initialt. Nu gäller det för oss att vara vakna för rörelser och strömningar, säger Robert Kalmendal.

Björn Folkeson, kommenderingschef för ärendet, håller med.

- Vi försöker identifiera de miljöer där det skulle kunna hända något, så vi kan vara på plats och skydda tredje man, säger han.

Tredje man är allmänheten. Polisen försöker nu bedöma hur allvarligt läget är och vad som kan komma att hända. Skalan går från "det bästa scenariot", till "det troligaste scenariot" och "worst case scenario".

- Det allra värsta scenariot för mig vore att något liknande skulle upprepas igen, säger Björn Folkeson.

På fredagen häktades den första personen i ärendet. Det är en 26-årig Norrköpingsbo som utpekas som Norrköpingsledare för gruppen M-16. Han häktades på sannolika skäl misstänkt för försök till mord, vilket är den starkaste misstankegraden. Den misstänkte mannen nekar till brott. Fem av de misstänkta släpptes på fredagseftermiddagen, men enligt chefsåklagare Torsten Angervåg är de fortfarande misstänkta för brott. Under lördagen kommer han troligen att begära fler av de inblandade häktade.

Ytterligare en misstänkt
Sent på torsdagskvällen anhölls också ytterligare en person misstänkt för brott i samband med skottlossningen. Polisen vill inte uppge mannens ålder eller varifrån han kommer. Eventuell häktning i hans fall kommer att beslutas senare.

Anne Asp, chef för kriminalavdelningen på polisen i Östergötland uppger för TT att en tidigare gripen man har skickats att avtjäna ett tidigare utdömt straff. Nu återstår ytterligare fem män som chefsåklagaren ska bedöma om han ska begära häktade eller inte.

Robert Kalmendal menar att det är avgörande för polisens fortsatta arbete vilka personer som kommer att bli häktade och vilka som släpps ut. Som ett exempel tar han domen mot ledaren i det kriminella nätverket Asir, som fick ett långt fängelsestraff efter sammandrabbningen i Skäggetorp i våras.

- Nu när han sitter i fängelse talas det inte längre om det nätverket, det är för svårt för dem att hitta någon som kan ta över, säger Robert Kalmendal.