Två av de tre utpekade statsråden, infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman fick lämna sina poster medan försvarsminister Peter Hultqvist kvarstår som försvarsminister. Och reaktionerna på statsminister Stefan Löfvens handlande skiftar.

Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) i Norrköping är kritisk till Stefan Löfvens manöver.

– Socialdemokraterna är bättre på att behålla makten än att utöva makten. De är mästare på maktspel och nu är det plötsligt alliansens fel att det är kris, säger hon efter presskonferensen.

Hon menar att sakfrågan förlorat i fokus.

– Nu blir det väldigt mycket fokus på regeringsombildningen och inte lika mycket på ansvarsfrågan. De som har sämst omdöme har entledigats och det bekräftar att det här var väldigt allvarligt, och det är det viktigaste.

Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande, beklagar att statsråden behövt lämna sina poster men är samtidigt tillfreds med beslutet om regeringsombildning.

– Stefan Löfven har visat att han verkligen vill ta ansvar och är en lugn strateg. Samtidigt understryker det här att vi har ett parlamentariskt läge som gör det väldigt svårt att regera, säger han.

Varken Sophia Jarl eller Lars Stjernkvist tror dock att stormen nu är över och båda anser att politisk instabilitet kommer att råda framöver.

– Det här har varit något som pågått sedan 2014, jag tror inte det här är slutet på turbulensen, den kommer nog kvarstå ända fram tills valet 2018 då väljarna får komma in i bilden och säga vilka partier de vill styra, säger Sophia Jarl.

Artikelbild

| Matkspel. Sophia Jarl (M) anser att socialdemokraterna skiftar över ansvaret på alliansen.

Lars Stjernkvist är mindre optimistisk inför framtiden.

– Jag tror kanske inte att ens valet är avgörande, det som behöver ändras är att en minoritetsregering får acceptans från riksdagen eller att vi får en majoritetsregering. Så länge vi har en majoritet som egentligen är emot den sittande regeringen och det har vi fram tills valet är risken att vi kan ha det även efteråt. Så länge den situationen är klar så finns det risk för nya kriser, säger han.