– Jag blev jätteglad. Det hade jag inte förväntat mig, säger Isa Isa, som är ordförande i den syrisk-ortodoxa församlingen S:t Gabriel i Norrköping.

Han tycker att familjefrågor är viktiga och det är frågor som han vill driva.

För att personrösterna ska få någon betydelse krävs att en kandidat får minst fem procent av partiets röster i valkretsen.

Artikelbild

| "Jag ger i alla fall inte upp innan jag har försökt", säger Juno Blom (L) .

När alla personröster är räknade står det också klart att Liberalernas Juno Blom, som redan fått en riksdagsplats dessutom blivit inkryssad i kommunfullmäktige och tar ett av partiets fem mandat, trots att hon stod längre ner på valsedeln.

– Det är fantastiskt kul och jag tänker att människor inte så mycket har röstat på mig, utan primärt på frågor de tycker är viktiga.

Hon har gjort en rekordsnabb politisk karriär, men är känd för många genom sitt långa arbete mot hedersförtryck, de senast åren som samordnare för nationella insatser.

– Jag tror att vi många gånger har haft svårt att förstå den ofrihet som finns omkring oss när vi kommit så långt med frihet i ett demokratiskt samhälle, säger hon.

Artikelbild

| "Det värmer väldigt mycket", säger Lars Stjernkvist (S) som fick flest kryss.

Hon vill gärna vara med och påverka också på lokal nivå och hoppas att de båda uppdragen ska gå att förena.

– Jag ger i alla fall inte upp innan jag har försökt, säger hon.

Artikelbild

| "Det känns stort", säger Sophia Jarl (M) som vann kryssligan om man räknar i procent.

Flest kryss fick Lars Stjernkvist (S) med 4 086. Han är den enda i Socialdemokraterna som kom över gränsen på fem procent.

– Att 4 000 Norrköpingsbor ger ett personligt stöd värmer väldigt mycket. Man kan tycka att när man varit med ett tag så skulle det inte betyda lika mycket, men det är precis tvärtom, säger han.

Moderaternas Sophia Jarl är också den enda i sitt parti som kommit över gränsen för när personröster påverkar. Hon fick 3 623 kryss och om man räknar i procent av antalet röster för respektive parti är det hon som kommer i topp.

– Det känns stort att få ett så starkt förtroende från Norrköpings invånare efter en relativit kort period. Det ser jag som ett kvitto på att många tycker att det jag har gjort under de här fyra åren är viktigt och bra, säger hon.

För samtliga partier som kommit in i fullmäktige är det första namnet på valsedeln som fått flest kryss och de har alla kommit över gränsen på fem procent. Förutom Lars Stjernkvist och Sophia Jarl gäller det alltså Darko Mamkovic (SD), Nicklas Lundström (V), Karin Jonsson (C), Eva-Britt Sjöberg (KD), Reidar Svedahl (L) och Mia Sköld (MP).