På skakiga ben i Yxbacken

För många är det kanske första gången de står på skidor. "Men de ger sig inte, de har en skön inställning", säger Mats Carlfjord på Friluftsfrämjandet om Alla på snö.

8 februari 2017 15:48

Elever från Rambodalsskolan, Söderporten, Bråviksskolan och Norrköpings Montessoriskola hade bytt bort skolsalarna mot Yxbacken under onsdagen. Drygt 300 fjärdeklassare körde både på bredden och längden.

Det blev en och annan vurpa i snön, men det gick fort att komma upp på benen igen.

– De är inte rädda och de ger sig inte. De har en skön inställning, säger Friluftsfrämjandets Mats Carlfjord, medan han står och tittar ut över backen.

Totalt är det drygt 1 800 Norrköpingslelever som deltar i Alla på snö. Barnen får under en dag kostnadsfri tillgång till utrustning, snöanläggning och vägledning för att utforska snöglädje. Eleverna får stöd av lärare och ledare som utbildats i att leda och coacha på snö.

– Det här har blivit ett uppskattat inslag. Tanken är att de som aldrig stått på skidor ska få chansen att prova, Carlfjord.

Projektet drivs av Svenska skidförbundet i samarbete med bland annat Friluftsfrämjandet, skidklubbar och kommuner. Årets upplaga är den åttonde i Norrköping.

– Alla på snö startade i Norrköping, nu har det blivit ett pilotprojekt som spridit sig över hela landet. Det känns kul, säger Carlfjord.

I den isiga vinden i Yxbacken var de nygrillade och värmande hamburgarna även ett populärt inslag mellan skidåkandet.

– Det är jättekul, men svårt. Det är roligast att åka skidor, sa tioåriga Leila från Söderportsskolan medan hon stod och väntade på att det skulle bli hennes tur i liften.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Jensen

Ämnen du kan följa