På nt.se hotar vi inte andra

Det är inte okej att uttrycka sig hotfullt på nt.se. Om hotet dessutom kommer från en politiker och är riktat mot andra politiker är det anmärkningsvärt.

29 oktober 2011 00:00

 Det är inte bara olagligt. Det är också en politisk skandal av större format. En luttrad politiker beskriver till och med sverigedemokraten Cornelia Dahlbergs uttalande som "det värsta övertramp jag varit med om under 30 år". Och det kunde vara slut där. Men skandalen får ännu större sprängkraft när Dahlberg står fast vid vad hon sagt och dessutom får medhåll av sin politiska kollega i Norrköping, Marcus Wiechel.

Cornelia Dahlberg är en av 55 politiker som bloggar på nt.se. I måndags kväll skrev hon ett långt inlägg med adress till den politiska majoriteten i Norrköping. Hon skrev bland annat: "Kanske har de rätt, vi borde kanske avrätta våra diktatorer! Eller kanske ska vi nöja oss med att avsätta dem? En efter en".

När jag som ansvarig utgivare fick kännedom om vad Dahlberg skrivit ringde jag upp henne och påtalade att hon inte kan uttrycka sig på det viset på vår politikerblogg. Dahlberg förklarade då att hon blandat ihop tangenterna. Avrätta skulle i stället vara avsätta. Därefter ändrade hon sitt inlägg omedelbart. När jag granskade vad hon egentligen skrivit från första början ringde jag upp henne igen och påpekade att det omöjligt kan vara ett skrivfel. Svaret den här gången blev att det inte var felskrivet. "Jag hade skrivit rätt från början", berättade Dahlberg. I det ögonblicket beslutade jag mig för att ta bort Cornelia Dahlberg som bloggare på nt.se. Vi kan varken ha politiker som ljuger eller som uttrycker sig hotfullt i våra medier. Punkt slut.

Det tragikomiska i hela skandalen är att Cornelia Dahlberg direkt kastar sin ilska mot Norrköpings Tidningar och hävdar att vi motarbetar Sverigedemokraterna. Vad hon glömmer är att vi under lång tid upplåtit obegränsad plats åt henne på vår politikerblogg. Ett fönster som många andra politiker i Sverige drömmer om att få. Dessutom bloggar Marcus Wiechel fortfarande på nt.se och tidningen fortsätter att ta in debattinlägg och insändare från Sverigedemokraterna. Vi behandlar SD som vilket parti som helst i vårt nyhetsarbete. Är det att motarbeta Sverigedemokraterna?

NT är för demokrati och yttrandefrihet. Med nt.se och 24nt kan vi låta ännu fler få göra sin röst hörd. Politikerbloggen är ett åsiktsforum där alla partier är välkomna. Men bara om bloggarna kan hålla sig inom de pressetiska spelreglerna. Det kunde inte Cornelia Dahlberg.

Trevlig helg!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Nilsson