Olika bud oroar Artur och Ingegerd

Under gårdagen lät det först som om deras oroliga situation var över, sedan blev beskeden motstridiga och svåra att reda ut.

23 september 2013 09:05

– Klart att de ska bo tillsammans i ett gemensamt boende om de vill det! De kommer att få varsitt rum, intill varandra, på Vickelbygården. De kan ha sovrum i ett av rummen och vardagsrum i det andra, sa vård- och omsorgsnämndens ordförande Mona Olsson (V) i en intervju med 24nt på måndagen.

Men vård- och omsorgskontorets Pernilla Thunander, verksamhetschef för myndighetsutövning, förklarar att kommunen kan erbjuda Ingegerd Gustavsson ett eget rum på Vickelbygården medan hennes make får vänta i en eller ett par månader tills han kan flytta in när ett annat rum blir tillgängligt på äldreboendet.

– Och då är vi ju tillbaka på ruta ett igen, suckar parets dotter Elisabeth Adelman som först trodde på att situationen hade blivit löst.

Politikern Mona Olsson säger alltså att Ingegerd och Artur nu kommer att få bo i angränsande rum, som i en lägenhet, medan tjänstemannen Pernilla Thunander säger att det inte blir så.

Mona Olsson hävdar att parets problem egentligen rör sig om ett olyckligt missförstånd. Även Pernilla Thunander anser att konflikten som media har beskrivit under den gångna helgen beror på ett missförstånd.

– Det har aldrig varit tal om att de inte skulle bo tillsammans, de har ju rätt att parbo. Men de vill bo på Hallegården som inte är anpassad för parboende och det kan de däremot inte få.

Paret och deras anhöriga känner stor oro då de anser att flytten behöver ske snart. Den lägenhet på Hallegården som de har varit och tittat på är 40 kvadratmeter stor. Paret anser själva att det boendet skulle passa bra.

Varför får de inte bo på Hallegården om de vill det?

– Boendet är inte anpassat för ett par. Det finns lagar och regler som socialtjänstlagen och kring arbetsmiljön, säger Pernilla Thunander.

Vilken lag har ni stött er på i det beslutet?

– Det kan jag inte gå in på så här men 40 kvadratmeter är inte skäligt för ett par att bo på idag.

De enda två parrum som finns att tillgå i Skärblacka ligger i Vickelbygården och är upptagna. Endast ett enkelrum finns att tillgå där i nuläget, enligt Pernilla Thunander som dementerar att det skulle finnas två angränsande rum åt paret där.

– Och det har inte Mona Olsson sagt heller, säger Pernilla Thunander (trots att NT har Mona Olssons uttalande på band).

Vi ringer upp Mona Olsson ännu en gång och ifrågasätter riktigheten i beskedet hon kommit med.

– Det är det jag har fått till mig, säger hon.

– Vi ska ha ett möte i nämnden i morgon (tisdag) då får jag ta upp det här som första punkten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny N Grentzelius Annika Flood