Obehörig personal drog ut kateter

Norrköpings kommun har gjort två Lex Maria-anmälningar, dels mot hemtjänsten, dels mot hemsjukvården.

23 juli 2014 15:53

En patient klagade över smärtor i sina ben. Det var inte första gången det hände, men nu hade det blivit så illa att patienten hade svårt att stödja på benen. Helgtjänstgörande sjuksköterska åkte hem till patienten, men kunde inte se några förändringar på benen och inga åtgärder vidtogs.

Patienten klagade över smärtor igen nästa dag och personalen på hemtjänsten förklarade för sjuksköterskan, att vänster ben var missfärgat och att man ville att sköterskan skulle göra ett nytt hembesök. Men eftersom man redan gjort ett hembesök bestämde den ordinarie sköterskan att besöket skulle vänta till nästa dag.

Redan samma kväll såg omvårdnadspersonalen att benet var kallt och missfärgat och när kvällssköterskan kom hem till patienten skickades patienten till sjukhuset.

Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan Anita Ottosson bedömer att händelsen är så allvarlig att hon gör en föranmälan enligt Lex Maria. En analys har påbörjats.

Den andra händelsen, som den medicinskt ansvariga sjuksköterskan på vård och omsorgskontoret har föranmält, gäller en patient som larmade hemtjänsten om att dennes urinvägskateter läckte.

Omvårdnadspersonalen kunde inte se att katetern läckte, men drog ur den på patientens begäran. Nattsköterskan bestämde senare att ett nytt besök skulle göras för att kontrollera patienten, men då var allt lugnt.

Det dröjde dock bara en halv timme efter besöket innan patienten fick en blödning och bestämde sig för att åka till sjukhus.

Personalen som drog ut katetern hade inte befogenhet att göra det och nu kommer fallet att utredas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Janne Stenström Reporter