Nyanlända ska bli företagare

Nyanlända och asylsökande med eget driv som vill starta eget i Norrköping har nyss börjat på en företagarutbildning.

2 december 2016 22:00

Itzinya heter projektet som syftar till att hjälpa personer att komma igång med ett fungerande företag så snabbt som möjligt. En av dem som anmälde sig till den första fyramånaderskursen är Khaldoun Sarraj som ursprungligen kommer från Syrien.

– Jag har jobbat med affärsadministration i Dubai och vill gå kursen för att komma in i det svenska samhället, säger Khaldoun Sarraj.

– Men när jag började kursen fick jag erbjudande om att istället bli coach för de övriga deltagarna så nu är jag med och leder utbildningen.

14 personer är anmälda till den första kursomgången. De träffas fyra timmar varje gång, tre dagar i veckan. Kursspråk är för närvarande engelska för deltagarna som kommer från Irak, Syrien, Grekland och Nigeria. Projektet har hittat en kurslokal på Hospitalsgatan och den invigdes högtidligt på fredagen.

– Jag har lärt mig svenska på Portalen i Hageby och det gick ganska bra eftersom jag talar flytande engelska, berättar Khaldoun Sarraj.

– Nu vill jag vara med och hjälpa den här gruppen att kunna utvecklas till företagare för vi vill alla vara med och bidra till Sveriges framtid.

Någon vill öppna parfymaffär och en annan person i gruppen har planer på att leverera lunchboxar till företag och en tredje går och planerar för en bilverkstad. Gruppen ska jobba tillsammans till våren och projektet genomförs av Itzinya, Norrköpinga kommun, Norrköping Science park, Nyföretagarcentrum, Portalen och Idéfabriken med hjälp av statliga pengar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!