Nya regler: Så många får bo i en lägenhet

Efter sommaren inför Hyresbostäder en begränsning i hur många som får bo i en enskild lägenhet. Syftet är att komma åt trångboddheten.

21 maj 2018 17:30

– Bakgrunden är ju bostadsbristen, där till exempel många nyanlända bor hos varandra. Och det är det vi måste försöka få bukt med. För det är inte bra för dem som bor där, det är inte bra för grannarna och det blir ett högt slitage på bostaden också, säger Hyresbostäders vd Gunnar Boquist.

Vid något tillfälle har de konstaterat att det bodde 10 personer i en tvåa, men jämfört med storstäderna är den här extrema trångboddheten inte ett särskilt utbrett problem i Norrköping, menar han.

– Men det finns bostäder där det ställer till problem, och då måste vi få bukt med det. Framförallt så har det här ett viktigt signalvärde när man skriver ett nytt hyresavtal, att det står att lägenheten är anpassad för ett ungefärligt antal personer, beroende på vad det är för lägenhet.

Vilka ungefärliga siffror det blir och hur bestämmelsen kommer formuleras kan Gunnar Boquist inte gå in på i dagsläget. Men han nämner att liknande bestämmelser införts på andra håll i landet, och klarat en juridisk prövning i Hyresnämnden. Ett exempel är Landskrona stad som 2015 bestämde att det max får bo en person i en etta, två personer i en tvåa, fyra personer i en trea, och så vidare.

I Norrköping kommer det framförallt bli en bedömning från fall till fall, betonar Gunnar Boquist.

– Och det inte är meningen att vi ska skicka ut folk på bar backe, det är inte alls det som det handlar om. Utan då måste vi försöka hjälpa till att hitta en alternativ bostad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa