Nästa vecka börjar bygget. Totalt ska det bli tre nya hus varav två är sexvåningshus med 22 lägenheter i varje hus. Det första huset beräknas vara klart för inflyttning i april nästa år.

– Det är väldigt roligt för oss, som är mindre fastighetsägare, att få mark av kommunen, säger

Dag Gunnarsson, vd för Gunnar Gunnarssons fastighets AB.

Artikelbild

| 22 lägenheter i varje hus med sex våningar börjar byggas nästa vecka på Centralbadets förra parkering.

180 miljoner

Hans företag har gemensamt med företaget Mård Lind förvaltning ansökt och fått projektet, som beräknas till en kostnad på cirka 180 miljoner kronor.

– Vi var båda intresserade av bygga lägenheter i Norrköping och vi har samarbetat i cirka 40 år, så vi tänkte varför inte. Gemensamt klarar vi av det, säger Dag Gunnarsson.

För Norrköpings del blir de här lägenheterna något alldeles nytt. Ägarlägenheter är vanligt i andra länder men har bara funnits i Sverige sedan 2009. Det innebär att man äger sin egen lägenhet i ett flerbostadshus.

Artikelbild

| Bygget är igång. Första huset beräknas vara klart i april 2017.

Ägarlägenhet

Eftersom det är man själv som äger lägenheten så har man ett större självbestämmande över den. Man kan måla om, byta kök och hyra ut den om man själv vill. Man söker dessutom om lagfart för lägenheten och precis som med en villa så kan man belåna lägenheten.

Artikelbild

| Så här kommer de nya ägarlägenheterna vid Centralbadet att se ut.

– Sedan finns det en samfällighet som har hand om vissa gemensamma saker som trappstädning, snöskottning och andra saker. Men man är inte delägare i någon bostadsrättsförening som kan ha stora skulder.

– Det är precis som ett radhus. Om grannen inte betalar lånen så går det inte ut över mig. Men jag var också skeptiskt innan jag pratade med många och kollade upp hur det fungerar. Det är väldigt bra, säger Robert Lind, från Mård Linds fastighetsförvaltning.

Artikelbild

| Inflyttning 2017. Tre hus med totalt cirka 74 lägenheter börja byggas nästa vecka på Centralbadets förra parkering.

Garage

Om man är med från början finns det en större möjlighet att påverka hur lägenheterna ska se ut. Men de stora dragen, om var husets stammar ska vara och annat, är lika för alla i huset.

De första två husen har cirka 24 lägenheter. Det tredje huset blir åtta våningar och där planerar man att bygga ungefär 30 lägenheter. Garage kommer att finnas under husen.

– Det här är en stor dag för oss. Vi har jobbat intensivt med detta under 2,5 år och äntligen är allt klart och vi kan börja bygga, säger Dag Gunnarsson.

Detaljplanen för området var färdig 2013 och det har inte kommit in några överklaganden. Men trots detta har processen tagit 2,5 år.

– Vi är stolta och glada över att var en del av Norrköping som växer, säger företagarna.