Nu kan fisken DNA-kontrolleras

Livsmedelsinspektionen i Norrköpings kommmun är först ut i landet med att granska vad det egentligen är som ligger bakom i fiskdisken. Och det sker genom DNA-teknik.

6 november 2014 10:22

Det är i spåren efter förra årets hästköttsskandal som livsmedelsinspektionen i kommunen tog beslutet att titta närmare på fiskbranschen. Den här gången var det fiskhandlarna som fick oanmälda besök.

– Det finns ju tusen olika fiskar och priset kan variera från 39 kronor kilot för strömming till upp emot 500 kronor kilot för finare fisk, därför är det viktigt att konsumenterna vet vad det är de köper, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Axel Bark.

Det förutsätter i sin tur att märkningen är korrekt. Och för att veta att det är just den fisken som märkningen anger, användes i det här projektet, DNA-teknik, där proven sedan skickades till ett laboratorium.

– Som jag känner till är Norrköping först ut i landet med att använda den tekniken i den här typen av test, säger Axel Bark.

Men det är inte bara fiskarten som konsumenten har rätt att veta. Även varifrån den kommer ska framgå.

– Det är ju väldigt viktigt framför allt för gravida och ammande personer, som inte bör äta vissa fisksorter som kommer från Östersjön, säger Axel Bark.

Resultat av kontrollerna, som utfördes under två veckor i oktober, visade att ungefär 20 procent av handlarna slarvade med de obligatoriska uppgifterna.

–De som avvek får möjlighet att rätta till det. Tanken är nu att vi kan gå vidare till restauranger och titta på hur det ser ut med fisken där, tillägger Axel Bark.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ramstedt