Nu åtalas ligan efter provfusket

Under fredagen väcker Ekobrottsmyndigheten åtal mot de personer som misstänks vara inblandade i det organiserade fusket med högskoleprovet.

25 oktober 2018 20:00

Det var mitt under högskoleprovet i våras som Ekobrottsmyndigheten tillsammans med polisen gjorde ett större tillslag på flera platser i Sverige, bland annat mot en lägenhet i centrala Norrköping som fungerade som en sambandscentral för fusket. I lägenheten fanns då flera personer som var i full färd med att förse personer runtom i landet med de rätta svaren på högskoleprovet med hjälp av avancerad teknik, bland annat hörsnäckor.

Några dagar efter tillslaget häktades två bröder och deras pappa som misstänkta för att ha organiserat fusket, som de misstänks ha tjänat miljontals kronor på.

Pappan släpptes efter en tid ur häktet, men under sommaren häktades ytterligare en person –  en 21-årig man från Lund – för inblandning i den organiserade fusket.

De inblandade misstänks bland annat för medhjälp till osann försäkran, grovt brott och grovt skattebrott.

De två bröder, som greps vid det stora tillslaget i våras, har nu suttit häktade ungefär sex månader. Enligt Ekobrottsmyndigheten beror den långa häktningstiden bland annat på att förundersökningen är mycket omfattande, cirka 10 000 sidor.

På fredagseftermiddagen håller Ekobrottsmyndigheten pressträff på Polishuset i Norrköping och då kommer kammaråklagare Anna Lander och utredaren Björn Norgren att presentera huvuddelarna i åtalet och bakgrunden till utredningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Petronella Uebel

Ämnen du kan följa