M, V och MP är överens om att de alla är vinnare i och med överenskommelsen som blev klar på onsdagseftermiddagen.

– Vi får mera utrymme för vänsterpolitik, säger Nicklas Lundström (V).

– Vi kommer in i nämnder och i kommunstyrelsen där vi annars inte skulle fått någon representation, säger Bengt Ceta (MP).

Artikelbild

– Det kan verka lite motsägelsefullt, men vi har tänkt rent strategiskt och ser att det ger oss Moderater möjlighet att få fler personer i nämnderna och framför allt handlar det om att vi får ett förhandlingsläge under hela mandatperioden, säger Sophia Jarl (M).

Samverkan gör att de tre partierna tillsammans får fler poster än de skulle få utan den. Ihop med Sverigedemokraterna får de ett mandats övervikt i kommunstyrelsen och stora, viktiga nämnder, som till exempel utbildningsnämnden.

De tre partierna räknar med att Kvartetten måste diskutera och komma överens med oppositionspartier inför beslut.

Nicklas Lundström hoppas att Socialdemokraterna vill diskutera med Vänsterpartiet. Sophia Jarls förhoppning är att de tre borgerliga partierna i Kvartetten ska vända sig till Moderaterna.

Alla tre betonar de att det inte finns något politiskt samverkansprogram kopplat till överenskommelsen.

Precis hur posterna ska fördelas vill ingen berätta ännu. Ledamöter i nämnderna väljs i december.

Men på måndag ska kommunfullmäktige välja ledamöter till kommunstyrelsen, bestämma antalet kommunalråd och oppositionsråd och välja personerna. Redan tidigare har samtliga fyra oppositionspartier ställt sig bakom ett förslag om att en kommunalrådspost ska göras om till en oppositionsrådspost. Det är de fortfarande överens om.

Bengt Sand, moderaternas förhandlare i processen, har informerat Sverigedemokraterna om de tre partiernas överenskommelse och fått SD:s stöd, men han konstaterar att inget är klart förrän beslutet är klubbat i fullmäktige och det kräver att alla fyra partiernas samtliga ledamöter röster för förslaget.

– Vi kommer att stödja förslaget fyra oppositionsråd, säger Darko Mamkovic (SD) och då får hans parti sin första oppositionsrådspost.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet kan räkna med att dela en post.

Lars Stjernkvist (S) förklarade redan innan överenskommelsen var helt klar att han tycker det är cyniskt med en samverkan som inte handlar om politik.

– Då handlar det ju bara om poster och pengar, sade han och konstaterade dessutom att de tre partierna släpper fram SD.