NT avslöjar Soldiers of Odins hemliga regler

Det råder tystnadsplikt om vad som händer i gruppen och du får aldrig backa. "Inte ens om du möter 200 invandrare". NT har läst Soldiers of Odins medlemsregler.

7 april 2016 21:46

Högerextrema nätverket Soldiers of Odin har flera regler för att man ska bli supporter eller medlem i gruppen. Men exakt vilka regler det är har man varit hemlig med. Nu har NT kommit över information som beskriver vad som gäller för den som vill gå med i gruppen. Vi kan se att det skiljer sig lite mellan olika lokalgrupper av gruppen. Men på det stora hela är budskapet det samma.

Tystnadsplikt

Tystnadsplikten trycker man hårt på. Det råder tystnadsplikt om vad som sker inom gruppen. Bland annat säger man att "våra medlemmar pratar inte med polis eller media". Detta får enbart ske genom en ledare för gruppen. Man trycker också på att man ska hålla ihop om det blir bråk. Och då företrädesvis med invandrare. En formulering från en lokalgrupp lyder "det absolut viktigaste jag vill du ska förstå är att om vi blir attackerade och måste försvara oss så backar ingen. Vi står kvar om det så är 200 invandrare som kommer." I en annan grupp formuleras det lite annorlunda: "Om det blir bråk så visar vi flyktingarna vem som bestämmer. De ska inte vinna den här matchen".

Fienden: "Flyktingar"

Det här visar att den officiella bilden om nolltolerans mot rasism inte stämmer. I dokumenten hittar vi också andra formuleringar som stärker bilden av vilka Soldiers of Odin ser som sina fiender. Så här står det i ett dokument: "Småa patruller får oftast flyktingarna att bli provocerade. Därför är det bättre att gå runt i större grupper då flyktingarna blir "rädda" och försvinner från plats. Samma sak gäller om ni ska gå ut och patrullera i såkallade "ghetto-områden", ju mer folk, desto bättre", skriver man i instruktionerna.

Granskare skeptiska

– Enligt den officiella bilden får det inte förekomma någon rasism. Men här ser man klart vem som man ser som fiende, säger Henrik Johansson från Inte rasist, men..., som granskar högerextremismen.

– Det där med nolltolerans stämmer inte. Det går ganska lätt att hitta antimuslimska och direkt rasistiska länkar bland de som sagt att man sympatiserar med Soldiers of Odin, säger Jonathan Leman, reporter på anti­rasistiska tidskriften Expo.

Prata inte med polis eller media

Bland dokumenten finns också en tydlig policy mot journalister. Journalister är fiender och ljuger. Så här står det i ett av dokumenten vi har kommit över. "Vi sprider aldrig vidare vilka vi är eller vad vi gör till någon utomstående och våra medlemmar pratar inte med polis eller media. Blir man tillfrågad av media eller polis hänvisar man till sin regions ledare som sköter sådant. Det är väldigt viktigt då vi vet att media gjort mycket förfrågningar om oss och att vi även blivit utmålade som nazister och rasister fast vi definitivt inte är det."

Lokal ledare är borta

NT har sökt den 50-årige person som kallar sig för "Maverick Milkman" för att be honom förklara reglerna. Men han tycks inte längre vara talesperson för Norrköpingsgruppen. Han verkar dessutom vara borttagen som administratör. Han är borta ur gruppen och vill inte säga något.

– Jag hänvisar till Mikael Johansson som är talesperson, svarar han i ett meddelande.

Tidigare aktiv i Nationaldemokraterna

Mikael Johansson har enligt tidningen Expo varit aktiv i Nationaldemokraterna. Mikael Johansson har i flera intervjuer sagt att det råder nolltolerans mot rasism i gruppen. Det står det också i reglerna. När vi söker honom får vi svar att han ska svara inom sinom tid. Men inte just nu.

Det här var frågorna några av frågorna vi ställde till honom: Varför har medlemmarna tystnadsplikt? Varför är det viktigt att inte backa när det blir bråk? Ser ni 200 invandrare som ett värstascenario? Är det egentligen invandrare som är era huvudmotståndare?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roland Klinga