Norrköpingspolisen vädjar om hjälp

"Vi behöver hjälp!" Utropet är från Benjamin Prom som representerar polisen när olika delar av samhället möts för att diskutera barn och ungas uppväxtmiljö.

7 maj 2019 18:00

Rädda Barnen och Östsvenska Handelskammaren bjöd in till ett frukostsamtal för att samtala om hur olika delar av samhället kan samverka för att skapa bättre förutsättningar för barn och ungdomar. Benjamin Prom, som är chef för områdespolisen, ger en lägesbild av hur det ser ut i Norrköping idag: – Vi hade en sprängning i närtid av lokala kriminella gäng, vi hade en skjutning nyligen och i januari en sprängning riktad mot en ordningsvakt. Vi har över 300 aktiva narkotikaförsäljare som vi känner till, plus säkert hundra till som vi inte vet vilka de är. Vi måste stoppa tillförseln till brottslighet, men för att vi ska klara det behöver vi inom polisen hjälp. Vi måste jobba tillsammans: Kommun, polis, socialtjänst, näringsliv och det civila samhället.

Inlägget möts av huvudnickningar. Benjamin Prom har sällskap i panelen av kommunalråden Eva-Britt Sjöberg (KD) och Reidar Svedahl (L) samt Tina Nilsson från Östergötlands idrottsförbund och Maria Netz från Rädda Barnen.

– Våra unga behöver framtidstro. Vi behöver positiva förebilder, med föräldrar som arbetar, men också att företagare kommer till skolor och presenterar sig eller att ungdomar får komma till företagen, för att få en bättre bild av arbetslivet, säger Eva-Britt Sjöberg.

Med på frukostmötet är tolv företagare från regionen. Företagare var inbjudna, inte för att bidra med pengar till projekt, utan för att engagera sig och bidra med vad de kan göra. Hela samhället behövs, inte bara myndigheter och det offentliga.

– Föreningslivet finns där ute, använd de krafterna. Föreningarna möter ungdomar och där finns mycket engagemang, påminner Tina Nilsson från Östergötlands idrottsförbund.

Panelen är överens om att samverkan och att samla goda krafter är nyckeln för att bli mer framgångsrika. Kunskapen och engagemanget finns – det man inte behöver är fler projekt.

Men hur ska man göra för att det inte bara ska bli prat, utan att det kommer ut något konkret?

– Det är en befogad farhåga. Men om vi pratar om vad vi gör, hur vi gör det och hur kan vi göra det bättre, då kan vi konkret identifiera om det behövs mer stöd till en skola, fritidsgård eller om vi behöver visa närvaro av goda krafter någonstans, säger Benjamin Prom.

Frukostmötet var ett första steg. Den fjärde juni kommer nästa, då ska deltagarna diskutera mer kring vad man kan göra här och nu.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Flood

Ämnen du kan följa