Norrköpings tiggare får sova ute

Vintern kryper närmare och Svenska kyrkan har varje vecka kontakt med en grupp tiggare i Norrköping som verkar ha för avsikt att stanna kvar här, trots kylan.

19 november 2017 10:00

Svenska kyrkan öppnar en gång i veckan lokalerna i Sjömanskyrkan för de tiggare som vill komma och duscha. En gång i veckan serveras också frukost i Sjömanskyrkans lokaler.

– Det verkar bo 10-12 tiggare i Norrköping just nu och de flesta bor utomhus, säger Freddy Alm, församlingspedagog i Borgs församling. Vi har inte övernattningsmöjligheter att erbjuda och på något sätt hoppas man ju att dom här människorna väljer att försöka ta sig hem om det blir en kall vinter.

Tiggarna i Norrköping kommer från Rumänien och Freddy Alm fick förra veckan en inblick i deras liv i hemlandet när han gjorde en resa till Rumänien tillsammans med Hjärta till hjärta från Linköping.

– Situationen är tuff för romer i Rumänien, säger Freddy Alm. Men trots allt mötte vi en gnutta hopp och framtidstro när vi reste runt i landet och bland annat hade kontakt med flera hjälporganisationer.

Den svenska gruppen såg hur man byggde vägar och skolor och att den hjälp som gått via den rumänska staten faktiskt når ut.

– Det finns flera projekt som riktar sig mot barnen och det känns positivt, säger Freddy Alm. Flera av hjälpprojekten handlar om att skapa bättre bostäder för romerna och hjälpa dem att få egen mark att odla och det är också positivt.

Gruppen besökte också en konservfabrik där romer har fått möjligheter till jobb men det allra viktigaste är att ge alla en utbildning som kan leda till jobb och framtida försörjning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!