Norrköpings blomstrande dal

I Rhododendrondalen möts man av färgsprakande blomsterprakt. Rhododendronsällskapets medlemmar vårdar växterna ömt – och delar gärna med sig av sina kunskaper.

21 maj 2013 07:49

Rhododendron-intresserad allmänhet kan på tisdagar i udda veckor, mellan klockan 9-11, få skötselråd av sällskapets medlemmar som då är på plats i dalen vid Motala ström, en bit nedanför Ebersteinska skolan.

Rhododendrondalen skapades 1995 av dåvarande stadsarkitekt Ole Brecht Andersen.

– Då var det en stor slänt och högar med asfalt. Det såg för jävligt ut här då! säger Bo Ringdahl, ende medlemmen i sällskapet som varit med ända från start. Som grävmaskinist var han med om att fixa till området.

Han berättar att växterna i dalen är hybrider.

– När jag var i Bhutan tog jag med mig flinckii-pollen, säger han. Flinckii är en sällsynt rhododendron från landet vid Himalaya.

Blomsterskötarna träffas regelbundet. Någon "klubbstuga" har de inte.

– Vi går till Odencaféet och dricker kaffe. Vi träffas även på vintern, det är värt mycket socialt sett, säger Bo Ringdahl.

Rolf Pettersson hjälper också till med underhållet:

– Vi får mycket uppskattning, men vi vill gärna få förstärkning, säger han med tanke på att medlemmarna blivit äldre.

Rhododendron betyder rosträd och namnet kommer från grekiskans rhodo (ros) och dendron (träd). Rhododendron finns som buske eller trädliknande växt. Bland arterna finns bland andra våralpros, doftrhododendron och rosenazalea. Rhododendron växer bäst i sluttningar med lite vandrande skugga. Källa: Wikipedia.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!