– Våra elever har fått lära sig att skriva cv och söka ett jobb och övningen avslutas med att de blir intervjuade av olika arbetsgivare som kommer hit till skolan, säger Annika Snell von Düben, lärare och projektledare för framtidsveckan. Det är viktigt att få kunskap om hur det fungerar när man ska söka ett jobb.

Veckan började med en inspirationsföreläsning där unga entreprenörer berättade om sina företag. Det gav nya ideér för framtiden.

– Jag skulle vilja driva ett eget företag i framtiden, säger Freja Lindvall, klass 9d. Man får försöka komma på något bra men först är det förstås gymnasiet.

Artikelbild

| Framtidsvecka. Läraren Annika Snell von Düben är projektledare när niorna på Vikbolandsskolan får lära sig hur man tar steget ut i arbetslivet.

Vikbolandsskolan ägnar varje år en höstvecka åt tema framtid för niorna. Projektveckan genomför man i samarbete med Vikbolandets företagsgrupp och Young Capital AB.

– Vi har ju åldern inne för att söka sommarjobb efter nian så det här är kunskaper som vi nog får nytta av i vår, säger Thelma Nilsson, klass 9 d. Det har varit bra att träna sig på att skriva en jobbansökan så man lär sig hur man ska formulera sig och presentera sig för en arbetsgivare.

Innan veckan är slut ska de tre niondeklasserna med totalt 70 elever även hinna med att skapa ett företag som tillverkar en ny teknisk produkt. Uppgiften ska resultera i en ritning och beskrivning av produkten.

– Kopplingarna mellan högstadiet och arbetslivet är alltför svaga idag och genom det här uppdraget vill vi vara med och visa att det att knyta dem närmare varandra, säger Alexander Zahari, vd på Young Capital AB.