"Nattfotbollen minskar brottsligheten"

Drygt 28 miljoner kronor. Så mycket kan samhället ha sparat genom projektet Nattfotboll i Hageby.

20 oktober 2017 17:00

Nattfotbollen i Hageby hade sitt första "riktiga" år 2016. Man körde fotbollen vid 40 tillfällen, med uppehåll under sommarlovet. I snitt var 45 deltagare med varje gång. 45 ungdomar i åldrarna 12-25 år som spelade fotboll istället för att göra andra saker. Kanske begå brottslighet.

– Statistiken visar att det absolut är så. Här har vi varit viktiga och nattfotbollen var varit en starkt bidragande orsak. Jämfört med 2015 begicks det 46 procent färre brott mellan 19-24 i Hageby på lördagar. Samma tid som vi har nattfotbollen. Det visar en färsk rapport som tagits fram. Statistiken är hämtad ifrån Polisen i Norrköping, säger Sargon Akcan, projektansvarig hos Assyriska IF för Nattfotboll Hageby.

Tankesmedjan Nordic Evaluation Group AB har gjort en samhällsekonomisk analys av nattfotbollen. Den visar att samhället kan ha sparat uppåt 28,5 miljoner kronor på att unga spelar fotboll på kvällarna. Sargon Akcan kommenterar summan:

– Det handlar om bättre hälsa. Det handlar om att fler avstår från kriminella handlingar. Men det handlar också om att verksamheten ger struktur och stöd till unga som motiverar till att bli en del av samhället. I nattfotbollen finns regler och det handlar om respekt för varandra. Att gå från ingen sysselsättning till någon sysselsättning är en stor besparing för samhället, säger Sargon Akcan.

Armando Ibrakovic är en av ledarna. Han tror att projektet har fungerat för att det är lokalt förankrat. I Hageby.

– Vi finns här och jag tror att misstänksamheten blir mindre än om någon utifrån kommer in. Jag tror och vet att många som är med är stolta över nattfotbollen och vill visa upp den. Många åkte till Klockartorpet för att visa vad det är när vi körde där några gånger. Man ville visa att det är något bra, säger han.

Patrik Asplund är vd för Goodsport Foundation. Stiftelsen är en av samarbetsparterna i nattfotbollen. Han har själv en bakgrund inom kriminalitet. Siffrorna på vad samhället sparar är realistiska, menar han.

– Vi vet att bara en kriminell kostar samhället över en miljon kronor varje år. Om man kan få en person att lämna kriminaliteten och istället bidra till samhället. Då är det en ren vinstaffär. Det kostar ungefär 300 000 kronor att aktivera många hundra unga i ett projekt som exempelvis Nattfotbollen. Det är väldigt lite i sammanhanget.

Hur länge kommer nattfotbollen att behövas?

– Varenda kväll i många år. Och det kommer att kräva lokala ledare för att det ska bli framgångsrikt. Unga lyssnar inte på en 45-åring som inte kommer från området. Det är unga med rötterna på plats som ska leda. Som Armando Ibrakovic, säger han.

Hur får ni kommunerna att bli mer intresserade av liknande projekt som nattfotbollen?

– Det gäller att visa upp siffror. I Hageby är det en samhällsvinst på 28 miljoner kronor, drygt, säger Patrik Asplund.

Ambitionen och visionen med Nattfotboll Hageby är att den ska spridas över hela Norrköping. Att fler socioekonomiskt utsatta områden ska ges samma möjligheter.

– Vi hoppas på det. Vi älskar Norrköping och jag tror att det skulle ge ett ännu bättre Norrköping. Om det går att spara drygt 28 miljoner bara i Hageby. Tänk hur mycket det skulle kunna ge i hela Norrköping, säger Sargon Akcan från Assyriska IF i Norrköping.

Fakta Goodsport

Stiftelsen Goodsport startade år 2012.

Den är en allmännyttig, opolitisk, icke-vinstdrivande stiftelse som verkar för integration genom idrott.

Verksamheten riktar sig till ungdomar och innehåller idrottsaktiviteter inom områdena skola, fritid och jobb.

Aktiviteterna drivs i samarbete med externa partners, ofta idrottsföreningar och förbund över hela Sverige.

Syftet är att motverka fördomar, bygga självkänsla, förmedla viktiga samhällskoder och odla attraktiva egenskaper för arbetsmarknaden.

Ungdomar som deltar i Goodsports verksamhet ges ett meningsfullt sammanhang för personlig utveckling, delaktighet i samhället och beredskap inför arbetslivet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roland Klinga

Ämnen du kan följa