Nattfotboll i Hageby ska främja integration

Lördag kväll klockan 21 drar den i gång. Nattfotbollen ska främja integration och samla ungdomarna i Hageby.

23 oktober 2015 10:02

– Det är otroligt bra snack om det i Hageby redan nu, berättar Sargon Akcan från Assyriska IF.

Tillsammans med Mathias Lövefors från IFK Norrköping och stiftelsen Goodsport drar man nu i gång piloten i projektet Nattfotbollen, som även startat upp i flera andra av landets kommuner.

Fram tills nyår har man finansiering för att varje lördag mellan klockan 21 och 24, med uppehåll för röda dagar, anordna fotboll i Hagebyhallen. Tjejer och killar mellan 13-25 år är välkomna till projektet, som syftar till att skapa sammanhållning bland ungdomarna i närområdet.

– Man läser mycket om vad som händer i Hageby just nu. Det här blir som ett agerande i förebyggande syfte, säger Sargon Akcan.

Man började fila på projektet för drygt ett år sedan, och kontaktade sedan IFK för att fråga om de ville vara med. Det ville man gärna.

– Det här handlar ju inte om att ta fram nästa fotbollsproffs, utan att använda fotbollen som verktyg. Fotboll är mer än bara 90 minuters spel, den ska finnas till för samhället i stort, säger Mathias Lövefors.

Och målsättningen är klar:

– Det viktiga med det här projektet är att det ska hålla. Det finns inget värre än när man startar upp aktiviteter för ungdomar och sedan tar bort det, säger Sargo nAkcan.

Båda är taggade och väl förberedda. Dessutom väntar en överraskning för de ungdomar som kommer på premiären.

– Alexander Östlund från Goodsport (och fd. landslagsspelare, reds. anm.), är ju god vän med Zlatan, som har skänkt en signerad boll till oss. Det brukar bli populärt, ler Sargon Akcan.

<p>Nattfotboll</p>

Lördagar mellan klockan 21 – 24 kan ungdomar mellan 13 – 25 år spela spontanfotboll tillsammans, med ledning av personer från IFK Norrköping och Assyriska IF:s föreningar. Ingen föranmälan eller registrering krävs.

Stiftelsen Goodsport är en allmännyttig, opolitisk och icke-vinstdrivande stiftelse som verkar för integration genom idrott.

Projektet syftar bland annat till att skapa sammanhållning bland ungdomar i närområdet, minska kriminalitet, utbilda ledare och skapa goda förebilder för ungdomar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofie Österström