När Strömparken blev Isparken

Kylan påverkar stadsbilden. På flera sätt. En stor del av Strömparken har spärrats av på grund av översvämningar orsakade av kylan.

15 januari 1916 10:22

Den norra delen av Strömparken, den som vetter mot Refvens grund, är för närvarande avstängd. En stor mängd vatten har strömmat ut i parken från laxtrappan och förorsakat en isande översvämning. Den delen av parken påminner mest om en enda stor skridskobana. Vacker att se på. Direkt olämplig att beträda.

– De senaste dagarnas stränga kyla har gjort att stegen i laxtrappan har frusit och det har uppstått isbildning, säger Karin Berglund på tekniska kontoret. Vattnet har inte kunnat rinna igenom ismassorna som det ska utan har istället stigit och svämmat ut i parken. Jag var nere i Strömparken på fredagsmorgonen och kunde konstatera att det är en omfattande översvämning det handlar om. Det är därför vi har spärrat av en del av parken. Det är inte meningen att någon ska vistas där just nu.

Sedan översvämningen upptäcktes har vattenflödet i laxtrappan sänkts.

– Vi kan dock inte stänga av flödet helt, säger Karin Berglund. Det är viktigt att fiskar och det övriga djurlivet inte påverkas av det här. För deras skull måste det ständigt vara ett visst flöde under istäcket i lekbäcken.

Exakt vad som händer med översvämmade delen av Strömparken nu är ännu inte klarlagt. Vattnet lär inte rinna bort.

– Vi tittar som bäst på olika lösningar, säger Karin Berglund. I första hand handlar det om att se till att det inte händer igen. Vi väl hoppas på lite mildväder framöver.

Den kommande veckans väderprognoser signalerar dock fortsatta minusgrader i Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunnar Hagberg