Initiativtagaren Lotta Lanne från Naturskyddsföreningens klimatgrupp stärkte sig med ett mugg hett kaffe vid Rådhustrappan innan hon överlämnade de båda medborgarförslagen till Lars Stjernkvist. Det ena förslaget ville se en utbyggd solenergisatsning medan det andra krävde en allmän klimatomställningsplan för att kommunen ska uppfylla sin del av Parisavtalet.

Lars Stjernkvist tvingades också medge att Norrköping inte når villkoren för Parisavtalet i dagsläget.

– Men vi har ändå minskat vår belastning på klimatet trots att stan växer. Och vi kommer att fatta allt klokare beslut framöver, påpekade han efteråt.

Artikelbild

| Lotta Lanne överlämnade medborgarförslagen till Lars Stjernkvist.

Lotta Lanne föreföll dock måttligt imponerad.

– Norrköping måste flytta fram positionerna i det här arbetet, sa hon.

– Det finns mycket mera geist i andra svenska kommuner. Jobbet med klimatet kan inte vänta. Det som görs i Norrköping i dag är inte tillräckligt. Kommunen måste ta fram en hållbar plan.

Hon hade en bred och röststark uppslutning på Tyska torget bakom sig. Många vuxna men ännu flera ungdomar och barn. 16-åriga Greta Thunbergs folkrörelseliknande protester har spridit sig även till Norrköping.

Artikelbild

| Elever och personal från Rudolf Steiner-skolan både protesterade och spelade musik.

– Med blandade känslor, sa Lars Stjernkvist.

– Barnens engagemang är riktigt häftigt att se. De är både kunniga och kommer med konkreta förslag. Samtidigt ska de inte behöva oroa sig för framtiden.