Det var under fredagen som anmälan inkom till Arbetsmiljöverket. Där slår ett skyddsombud larm om en fasad på den dagliga verksamheten Fenixs lokaler på Generalsgatan 5, där större bitar av murbruk rasat ner. Skyddsombudet kräver nu åtgärder i sin anmälan: "Bör lagas snarast eller gränsas av så att ingen riskerar att få något på sig."

Dessutom ska det enligt anmälan vara stopp i stuprören på samma byggnad, så när det regnar rinner det ner stora vattenmängder rakt ner från taket.

Johnny Håkansson är vd för Omsorgsgruppen som driver verksamheten i lokalerna, på uppdrag av kommunen. Han berättar att man påpekat brister på huset länge, via kommunen.

Artikelbild

| Fenix dagverksamhet kommer på grund av nya ägarens planer för fastigheten att flytta till nya lokaler vid årsskiftet.

– De har kämpat jättehårt på kommunen för att hyresvärden ska göra något, men det händer ingenting, säger Johnny Håkansson.

Han välkomnar anmälan från skyddsombudet.

– Anmälan är ett sätt för oss att sätta lite press nu.

Fastigheten bytte nyligen ägare. Kommunens fastighetsbolag Norrevo har hyrt fastigheten för kommunens räkning och sköter dialogen med fastighetsägaren. Den nya ägaren vill bygga bostadsrätter, därför har avtalet med Norrevo nu sagts upp. Fenix dagverksamhet kommer därför att flytta till nyrenoverade lokaler vid Stortorget till årsskiftet. Men fram tills dess återstår nästan tre månader då verksamheten behöver bedrivas under säkra former.

Artikelbild

– Tanken var att man skulle flytta tidigare under hösten men renoveringen av de nya lokalerna hade inte hunnit bli klar, säger Gunnel Dagh, sakkunnig vid vård- och omsorgsnämnden i Norrköpings kommun.

Daniel Ackerman, kommunikationsansvarig på Norrevo uppger att man inte känner till att brister på fastigheten påtalats under en längre tid.

Artikelbild

– Vi fick in en anmälan i torsdags. Fastighetsägaren kommer givetvis åtgärda detta så snart som möjligt, säger Daniel Ackerman.