Vid lunchtid på tisdagen satt hon och väntade.

Hon väntade på besked från partiets förhandlare om att någon från Kvartetten hört av sig med en inbjudan.

– De behöver tre mandat för egen majoritet och Miljöpartiet har de mandaten, sade hon.

Artikelbild

| Karin Jonsson (C) vill helst inte släppa in Miljöpartiet i själva styret.

Hon väntade också på den slutliga rösträkningen, som hon hoppas ska ge partiet fyra procent i stället för valnattens 3,4.

– Annars är vi helt avpolletterade.

Hon pratar om förlorad rätt till politisk sekreterare och oppositionsrådspost. Hon ser heller ingen möjlighet till representation i nämnderna.

– Det är om vi kan få en samverkan med något annat oppositionsparti, sade hon.

Artikelbild

| Reidar Svedahl (L) är positiv till Mia Sköld (MP) men vill inte utöka Kvartetten.

På tisdagens eftermiddag träffades Kvartettens ledare.

Inför mötet förklarade Karin Jonsson (C) att hon tror på möjligheten för en Kvartett i minoritet, men hon ser en osäkerhetsfaktor i nämnderna och ett eventuellt problem att hålla ordning på ekonomin.

– Problemet blir om den bär iväg på grund av att oppositionen driver igenom förslag som är kostnadsdrivande. Så var det i landstinget tidigare, till exempel när Sverigedemokraterna stödde ett vänsterförslag.

I nämnder kan en Kvartett i minoritet få handskas med olika partier som blir tungan på vågen.

Det finns möjlighet till en valteknisk samverken. Efter förra valet hade Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministisk initiativ en sådan och Fi fick därigenom plats i några nämnder.

– Det är helt upp till partierna att förhandla ihop sig om de vill, säger Pär Höglund, kanslichef på kommunstyrelsens kontor.

Det här är en möjlighet som lagen ger och ju starkare en sådan gruppering är desto fler mandat i nämnderna har den att fördela inom sig.

För Karin Jonsson, som helst inte vill släppa in Miljöpartiet och göra Kvartetten till en Kvintett, kan nog ändå något annat slags samarbete vara möjligt. Reidar Svedahl vill heller inte utöka Kvartetten, men stänger inte dörren för samarbete av annat slag.

– Mia Sköld är en trevlig, samarbetsvillig och konstruktiv person och politiker så är det någon vi skulle kunna samarbeta med så är det hon, sade han före tisdagens möte.

För det mötet beskrev Lars Stjernkvist – rent hypotetiskt – olika slags samarbeten.

– Det finns regeringssamarbete och så finns olika typer av uppgörelser, som till exempel en valkartell eller överenskommelser om fördelning av poster, men de måste alltid utgå från vad man vill politiskt, sade han.