Moderaterna fortfarande tveksamma

"Folk betalar statlig skatt till polisen och då ska vi inte ta av kommunens pengar som borde gå till skola, vård och omsorg", säger Sophia Jarl (M).

6 februari 2019 06:00

Moderaterna röstade emot förslaget att utreda det som då kallades en samlad väktarorganisation när det var uppe i kommunfullmäktige förra året och Sophia Jarl förklarar att partiet fortfarande är tveksamt.

– Det är inte så att vi är emot när kommunen i perioder behöver ta in väktare, men vi tycker inte att kommunen ska bygga upp en ordinär bevakningsorganisation.

Hon vänder sig också emot skrivningen om att kommunstyrelsen ska få i uppdrag att organisera verksamheten om inget acceptabelt anbud kommer in.

– Risken är att kommunen ställer krav som inget företag kan uppfylla, säger hon.

Miljöpartiet röstade också emot förra året, men nu förklarar Mia Sköld (MP) att hon nu kan rösta för förslaget och det beror på att det ändå ska göras en upphandling.

– Det finns människor som driver företag och gör sånt här och då tycker inte jag att kommunen ska göra det, säger hon och hoppas att det kommer in anbud som uppfyller kraven.

Darko Mamkovic är SD:s gruppledare i kommunfullmäktige och han förklarade under debatten förra året att han hade betänkligheter, men röstade ändå för förslaget.

– Det här är ju verksamhet som bör vara en polisiär sak i första hand, men när vi ser hur utvecklingen är - även om det har varit lite lugnare den senaste tiden – så tror jag att vi måste åtgärda problemen och få människor att känna sig trygga, säger han och tror att hans parti kommer att stödja förslaget, men kanske inte varenda detalj i det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gun Stenehall

Ämnen du kan följa